Savremena žena

Direktno.rs

30. 03. 2021. 16:38 0

Jednostavan trik sa očima: Kako obuzdati anksioznost?

Anksioznost tera ljude da se zatvore u sebe, ali ako se prisilite da se što više fizički otvorite, držanjem tela i jačim otvaranjem očiju, pokrenućete osećaj radoznalosti koja može suzbiti ove crne misli.

Psihijatar i neurolog doktor Džud Brejver objašnjava da vam se oči sužavaju kada osećate teskobu.

- To je povezano sa somatskim pamćenjem - kaže on i objašnjava da vaše držanje zapravo imitira vaša osećanja. Dakle, kada se osećate zatvorenim u sebe, recimo, ako ste zaglavljeni u vrtlogu uznemirenih misli, i vaša vizija se doslovno zatvara.

- Ta se veza produbljuje i jača, otprilike kao kad doživite tunelski vid - kaže Brejver.

Ipak, trik za stvaranje "otvorenijeg" stanja u telu je, kaže doktor, da bukvalno otvorite oči.

- Možete pokušati da jako otvorite oči, a vaše telo će se tada zapitati da li ste zaista frustrirani. Ta veza je tako snažna i tako duboko ukorenjena. Ne možemo istovremeno biti zatvoreni i otvoreni, pa to forsira taj binarni izbor - kaže on.

Vaše telo može podsvesno shvatiti da je osećaj otvorenosti bolji od osećaja zatvorenosti, i kao rezultat toga, možete primetiti da se vaša anksioznost "topi". Ako držite oči širom otvorene, a telo je u otvorenom položaju, pokrenućete osećaj radoznalosti u sebi, što je, tvrdi psiholog, ključno za smirivanje uznemirenih misli.Znatiželjna pitanja poput: "Kako se oseća anksioznost? Kako to utiče na vaše telo? Šta vas tera na razmišljanje o anksioznim mislima?", može vam pomoći da steknete osećaj svesti i uočite kada upadnete u vrtlog negativnih misli, a sve počinje sa otvaranjem očiju.

Koliko god izgleda jednostavno, ovaj trik za oči može vam pomoći da ublažite anksioznost tako što ćete fizički stvoriti svoju otvoreniju perspektivu.

Možda će vam biti čudno da počnete da otvarate oči u uznemirujućem trenutku, ali kako primećuje Džud Brejver, doslednost je ključna.

- Što više trenirate ovu tehniku, to vam više može pomoći - zaključio je za "mbg".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Sve je zauzeto

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati