Savremena žena
01. 03. 2021. 10:04 0
Sezona mladog luka: Ne bacajte zeleni deo, iskoristite ga
Mladi luk sadrži brojne vitamine i minerale korisne za zdravlje, pa ga vredi uključiti u svakodnevnu ishranu. Imajte na umu da je zeleni deo vrlo hranljiv, pa ga zato pametno koristite u drugim jelima.
Dolazi sezona mladog luka, koji je prebogat vitaminima i mineralima i odličan dodatak u zaštiti zdravlja, pa je šteta ne iskoristiti priliku i ne uvrstiti ga u ishranu. Poznato je da mladi luk ima antibakterijska svojstva i štiti od upale, kao i da pomaže kod prehlade, a odličan je i za poboljšanje varenja, piše "24sata.hr".
Imajte na umu da zeleni deo mladog luka nikako ne treba bacati, jer sadrži sastojke koji su odlični za naše zdravlje.
Evo pet glavnih razloga zašto je mladi luk dobro jesti svaki dan:
Štiti srce - pun je antioksidansa koji štite telo od oštećenja izazvanih delovanjem slobodnih radikala. Uz to, mladi luk održava krvni pritisak u granicama normale i smanjuje rizik od stvaranja ugrušaka.
Dobar je za vid - štiti od upala i smanjuje rizik od očnih oboljenja. Sadrži dosta vitamina A koji je neohodan za dobar vid. Samo jedan luk sadrži oko tri posto dnevnih potreba za vitaminom A.
Jača kosti - vitamin C i K kojima mladi luk obiluje, dobri su za zaštitu kostiju. Samo jedan luk sadrži oko 20 odsto preporučene doze vitamina K i oko dva posto vitamina C. I jedan i drugi važni su sa gustoću i čvrstoću kostiju. Nedostatak ovih vitamina povećava šansu za razvoj osteoporoze i lomove.
Snižava holesterol - Mladi luk ima veliki broj supstanci koje snižavaju loš holesterol u krvi. Njegov zeleni deo veoma je zdrav i, pored toga što pomaže da se smanji holesterol, dobar je i za vraćanje povišenog šećera u normalu. Hrom prisutan u mladom luku ima niz zdravstvenih koristi, a samo jedna od njih je prevencija i kontrola dijabetesa.
Za lepšu kožu - pomaže telu u proizvodnji kolagena koji je važan za lepu, zdravu i zategnutu kožu. Kolagen je zaslužan za usporavanje nastanka bora na licu i nalazi se u mnogim kremama.
Sprečava rak - odavno je poznato da mladi luk doprinosi smanjenju rizika od razvoja raka. Jedno italijansko istraživanje objavljeno u časopisu "American Journal of Clinical Nutrition" pokazalo je značajno smanjenje rizika od raka kod osoba čija se ishrana bazirala na većim količinama luka.
Komentari 0
ostavi komentar