Savremena žena

Direktno.rs

27. 01. 2021. 10:19 4

Maske u kolima ne štite od korone: Jedan način je siguran

Vožnja s jednom ili više osoba u automobilu jedna je od najrizičnijih stvari koju možete uraditi kad je reč o prenošenju koronavirusa, jer se radi o skučenom i zatvorenom prostoru

Čak i ako svi putnici nose maske, one najsitnije čestice mogu se naći u vazduhu.

- To nije važno ako ste na otvorenom jer se čestice odmah razrede. Ali, ako ste u zatvorenom prostoru poput automobila, te čestice mogu ostati u kabini i nagomilati se u vazduhu - kazao je Vargese Matai, fizičar s bostonskog Univerziteta Masačusets, za portal Business Insider.

Mathai je zajedno s kolegama sa Univerziteta Brouvn istraživao kako se sitne čestice kreću kabinom vozila u raznim varijantama ventilacije.

Nimalo ne iznenađuje da je njihova simulacija, objavljena u časopisu Science Advances, pokazala da je otvaranje prozora najdelotvornija metoda raščišćavanja potencijalno virusom nabijenih čestica iz automobila.Kad su svi prozori bili zatvoreni, između osam i 10 odsto čestica koje je jedna osoba izdahnula moglo je da dopre do saputnika. Taj broj je pao na samo 0,2 do dva odsto kad su sva četiri prozora bila otvorena.

Naravno, u hladnom zimskom danu otvaranje svih prozora nije najpraktičnija opcija pa su autori eksperimentisali sa raznim varijantama i došli do nekih sugestija.

Njihova simulacija se zasnivala na vožnji u Tojoti Prius pri brzini od 80 km/h sa vozačem na prednjem levom i jednim putnikom na zadnjem desnom sedištu.

Rezultati se smatraju validnim za sve vrste automobila ali se pri manjim brzinama, verovatnoća udisanja zaraženih čestica povećava.

Najbolju ventilaciju, ako već svi prozori ne mogu da budu otvoreni, omogućila je kombinacija otvorenog prozora nasuprot vozaču (prednji desni) i putniku (zadnji levi).

U automobilu u kretanju svež vazduh tipično struji kroz zadnji prozor i izlazi na prednji, objasnio je Matai. Otvaranje prozora na suprotnim stranama od onih koji se u autu nalaze, osim što česticama omogućava izlaz, stvara struju vazduha koja odvaja vozača i putnika.

Matai napominje da samo odškrinuti prozori neće biti od velike koristi. Kaže da bi ih bilo dobro spustiti barem do pola.

Na kraju je istakao da dodatna ventilacija u automobilu nije zamena za ostale mere prevencije poput nošenja maski, pranja ruku i dezinfikovanja zajedničkih površina.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati