Savremena žena

A. O. [ Izvor: Ddl ]

17. 01. 2021. 07:00 1

Šta je najmanje štetno: Rol-on, stik ili dezodorans u spreju ?

Iako nam se čini da su rol-on i dezodoransi u stiku manje efikasni u zaštiti od znoja nego dezodoransi u spreju, to nije istina.

Utisak je samo rezultat činjenice da se kod rol-on i dezodoransa u stiku ne oseća miris, koji se oseća kada koristimo dezodorans u spreju.

A kada je reč o tome da li izabrati dezodorans ili antiperspirant i šta je za koga, kriterijum je sklonost ka znojenju, pa se onima koji se obilnije znoje preporučuje korišćenje antiperspiranata a ostalima dezodorans.

Ali stvari nisu tako jednostavne jer i dezodoransi i antiperspiranti sadrže štetne supstance. Ovi drugi čak sadrže hemikalije koje blokiraju rad znojnih žlezda, što svakako nije dobro po telo. 

Među hemikalijama koje dezodoransi ili antiperspiranti sadrže svakako je najštetniji aluminijum. Neka istraživanja su pokazala da on ima kancerogeno dejstvo i da je njegovo korišćenje povezano sa nastankom raka dojke.

Zdravstveni stručnjaci smatraju da su štetni antiperspiranti sa više od 20 odsto aluminijum hlor hidrata, pa se preporučuje da se ova koncentracija smanji na 0,6 odsto. 

Posebno je važno da se antiperspiranti koji sadrže aluminijum ne nanose na oštećenu kožu, neposredno nakon brijanja ili ako na koži ima ranica.

Inače, vezano za znojenje i zaštitu od neprijatnog mirisa od znoja, korisno je znati da je znojenje u odeći od sintetike, znatno jače nego u odeći od pamuka i drugih prirodnih tkanina.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati