Savremena žena

Direktno.rs

27. 11. 2020. 13:00 0

U susret postu: Ako ne prija - prekinite

Imuni sistem nas čini jakim i pruža nam mogućnost da se odbranimo od virusa i bakterija. Kako ispoštovati post, a sačuvati zdravlje i imuni sistem?

Božićni post počinje 28. novembra i traje do šestog januara 2021. godine. Post podrazumeva prelazak na drugačiji režim ishrane. Ne treba zaboraviti da je pandemija koronavirusa trenutno u svom najjačem zamahu i da je organizmu neophodna hrana koja će mu obezbediti jak imunitet, sa dosta vitamina, pre svega vitamina D.

Kako ispoštovati post, a sačuvati zdravlje i imuni sistem?

Kako postići balans u ishrani i imunitetu pošto je aktuelna epidemija koronavirusa. Nutricionistkinja Tanja Bakrač rekla je za Radioteleviziju Srbije da post podrazumeva izostavljanje namirnica životinjskog porekla i da treba da bude raznovrstan. Važno je da vodimo računa da unesemo dovoljno nutrijenata, belančevina, kao i masti i ugljene hidrate.

- Post ne treba da bude jednoličan da ne bismo oslabili imunitet i da ne bi došlo do problema sa zdravljem. Posebno je važno ne izbegavati doručak. Tokom posta treba uzimati namirnice koje su sveže i sadrže vitamine, minerale i vlakna - istakla je nutricionistkinja Tanja Bakrač.Kako pripremiti organizam za post i prelazak jednog načina ishrane na drugi?

- Taj prelazak treba da bude postepen kako bi svoj digestivni trakt pripremili za izmene u ishrani. Industrijsku hranu treba svesti na minimum u ishrani, a što više uzimati svežu hranu.Tako ćemo se i psihički i fizički osećati bolje - istakla je nutricionistkinja.

Dodaje da tokom posta može doći do manjka vitamina D u organizmu, jer se ne uzimaju mlečni proizvodi. On je značajan za imunitet pa je potrebno jesti ribu ili uzimati suplemente tog vitamina. Važni su i vitamin B 12, i vitamin C.

Ko ne bi smeo da posti zbog rizika za zdravlje?

- Važno je dobro osmisliti post, ne bi trebalo da poste deca i rekonvalescenti. Ideja posta je da jačamo sebe, duh i volju i, ako se osetimo slabo, možemo prekinuti post dok ne ojačamo - istakla je nutricionistkinja Tanja Bakrač.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Uzbudljiva trka

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati