Savremena žena

Direktno.rs

25. 10. 2020. 18:53 0

Šest pravila kojima ćete sprečiti prejedanje

Večera bi trebalo da bude najlakši obrok u toku dana i treba da jedete najmanje dva do tri sata pre spavanja, kako bi organizam imao vremena da sve svari.

Ukoliko se ipak želja za hranom uvek pojavljuje u kasnim večernjim satima, pokušajte da shvatite zbog čega je tako.

1. Jedite dovoljno preko dana

Ako ste uvek gladni kasno naveče, pokušajte da utvrdite da li jedete dovoljno tokom dana. Na svakih tri do pet sati jedite, ili uzmite neku zdravu užinu.

2. Doručak je obavezan

Dan bi trebalo da započnete obrokom koji je bogat vlaknima, proteinima i kalorijama, dok je izbegavanje i preskakanje doručka jedna od najčešćih grešaka koja dovodi do toga da nas glad "stigne" pred spavanje.

3. Ne mešajte glad sa dosadom

Ako ste naveče gladni, jedite, ali se prvo uverite da je to što osećate glad ili je u pitanju nešto drugo.

Ponekad naša želja za hranom naveče zapravo nije glad, već način da se izborimo sa stresom, emocionalnim problemima, dosadom, ali je možda i navika.4. Jedite kada ste stvarno baš gladni

Kada ste gladni, trebalo bi nešto da pojedete, ali birajte složene ugljene hidrate, zdrave masti i proteine. Kombinacija ugljenih hidrata i proteina potiskuje apetit, pa ćete biti siti do jutra.

5. Odaberite prave kombinacije

Kada se desi da posle večere opet ogladnite, uzmite pola šolje grčkog jogurta ili komad sira, četvrtinu šolje oraha, nešto od složenih ugljenih hidrata, poput žitarica ili dve trećine šolje kokica. Umesto grickalice, skuvajte sebi čaj ili popite čašu mleka sa cimetom, piše "Slobodna bosna".

6. Izbegavajte masno i začinjeno

Hrana i napici koji sadrže kofein i koji uključuju kafu, čaj i čokoladu, ne preporučuju se u kasnim večernjim satima. Trebalo bi da izbegavate začinjenu i masnu hranu, jer to može da uznemiri stomak i loše utiče na san.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati