Savremena žena

Direktno.rs

15. 10. 2020. 17:25 1

Kako je moguće da zdravo dete umre u snu?

Vest o smrti u snu jednogodišnjeg deteta u vrtiću u Zemunu zaprepastila je čitavu javnost u Srbiji. Prvo šta se zapita onaj ko pročita ili čuje ovakvu uznemirujuću informaciju, jeste kako je moguće da potpuno zdravo dete zadesi ovakva iznenadna smrt? Uzrok smrti bebe u zemunskom vrtiću i dalje nije poznat, ali najčešći razlog ovakvih tragedija, nažalost, jeste sindrom iznenadne smrti (SIDS) tipičan za mališane ovog uzrasta.

Kako je moguće da zdrava deca samo zaspe, srce im stane i ona prestanu da dišu? Postoji li nešto što roditelji mogu da urade da predvide ovu situaciju, pitanja su koja javnost postavlja?

- Iskreno, teško. Jedino što eventualno može da pomogne je da se obrati posebna pažnja još na rođenju deteta. Ukoliko se na tim prvim analizama pokaže da dete ima izvesne probleme sa disanjem, srcem ili cirkulacijom, onda pedijatar može da naloži intenzivnije praćenje. Veću pažnju tada mogu da obrate i roditelji na to kako dete diše, kako se ponaša i uzima hranu. Pedijatar za to vreme vodi računa o srčanim i plućnim funkcijama i, ako primeti promene, reaguje na prve znake. Pažljivije posmatranje je jedino što može da se učini - istakao je za "Telegraf" pedijatar dr Dejan Jonev.

Sindrom iznenadne smrti, koji se javlja i kod odojčadi, i kod dece starije od 12 meseci, još je nepoznanica za modernu medicinu. Kada dete umre od ovoga, kompletna autopsija, pretrage mesta smrti i analiza istorije bolesti lekarima obično ne pruže nikakvo objašnjenje gubitka mališana, koji je pre nego što je umro bio potpuno zdrav.

- Sindrom iznenadne smrti odojčeta pogađa decu uzrasta do godinu dana, najčešće u snu. Učestalije se javlja kod dečaka, u zimskom periodu, kod dece koja ne doje, kod dece koja koriste cucle i najčešće u uzrastu od 4. do 6. meseca života - kazala je doktorka Snežana Rsovac sa Univerzitetske dečje klinike Tiršova.

U decembru 2018. godine slična situacija desila se u vrtiću u Vrčinu. Najpre je saopšteno da je devojčica preminula u snu, da bi je lekari uspešnom reanimacijom kasnije vratili u život. Dom zdravlja Grocka alarmirale su vaspitačice koje nisu mogle da probude devojčicu.

Dve godine ranije desio se i slučaj sa tužnim krajem. U snu je preminuo dečak od dve godine u vrtiću u Malom Mokrom Lugu. Kolima Hitne pomoći prevezen je na Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj, međutim nakon više od 45 minuta reanimacije na odeljenju intenzivne nege, lekari su konstatovali smrt deteta.

U 2017. godini ista sudbina zadesila je trogodišnjeg sina glumca Srđana Žike Todorovića. Dečak je preminuo je u popodnvnim časovima u porodičnom stanu na Vračaru.

Postoje li mere prevencije?

Prevencija za iznenadnu smrt odojčeta predstavlja niz mera: spavanje na leđima, dojenje (deca koja doje su budnija), tvrda osnova kreveta, spavanje u sopstvenom krevetu ili kolevci, ne korišćenje prekrivača, ne korišćenje cucle, održavanje temperature u prostoriji 18-22C, korišćenje bebi alarma.

Prevencija kod starije dece je režim spavanja i ishrane koji podrazumeva da dete ne leže odmah posle obroka, prijavljivanje pedijatru težeg buđenja i sličnih simptoma koji su nažalost nekada neprepoznatljivi i nespecifični.

U prevenciju se mora uvrstiti i sprovođenje edukacije građana za pružanje osnovne prve pomoći i reanimacije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati