Savremena žena

Direktno.rs [ Izvor: Večernji.hr ]

10. 08. 2020. 20:07 0

Od stresa do vežbi: Mogući razlozi zašto osećate bol u grudima

Bol u grudima normalna je pojava kod žena tokom celog menstrualnog ciklusa, ali uzrok može biti i nešto sasvim drugo.

Jutros ste oblačili grudnjak, krenuli za nečim ili zagrlili nekoga i prva stvar koju ste primetili je neugodan bol u grudima. Iako su mnoge žene odmah jako zabrinute, doktorka Rakel B. Dardik iz Sjedinjenih Američkih Država, tvrdi da žene u većini slučajeva, nemaju oko čega da se brinu.

- Mala je verovatnoća da imate rak, tako da možete odahnuti i opustiti se.

Ako se pojavio odjednom, malo je intenzivniji, bol u grudima dobar je razlog da posetite lekara. Lekovi koje uzimate, vežbe, stres. Sve su to mogući uzroci, a doktorka Dardik ih je objasnila detaljno za "Refinery 29".

Menstruacija

Verovatno niste iznenađeni što je ovaj uzrok na prvom mestu. Bol u grudima dolazi i odlazi tokom ciklusa, a uzrokovana je hormonalnim promenama koje se događaju u telu. Neke žene su osetljivije na ove promene od drugih, pa je i bol jači i češći.

Uglavnom se oseti sedam do 10 dana pre nego stigne mesečnica, ali to vreme može varirati. Uz bol, javlja se i otečenost. 

Lekovi

Bilo kakva hormonalna terapija, posebno kontracepcijske pilule, može uzrokovati bol u grudima jer primate dozu hormona, pa se telo privikava.

Grudnjak

- Bilo koji grudnjak koji grudi dovodi u neorirodan položaj, može uzrokovati bol - žica, jastučići, grudnjak za podizanje grudi - objasnila je doktorka Dardik. Ipak, ovaj uzrok češći je kod žena koje imaju veće grudi ili kod onih koje treniraju u neprikladnoj odeći - zato je važno kupiti odgovarajući grudnjak za vežbu - sportski.

Infekcija

Češće su kod žena koje doje, mleko može zaglaviti u mlečnim kanalima i uzrokovati bakteriju. Mogu je dobiti i one koje ne doje od, recimo, pirsinga. Bol uzrokovan infekcijom drugačiji je od ostalih, napominje Dardik i dodaje da se oseća samo u onom delu koje je zahvatila bakterija.

Vrlo je važno odmah posetiti lekara, a oporavak nije težak - vrlo verovatno ćete dobiti antibiotik i nekoliko dana morati da mirujete. 

Stres

Kako može uticati na menstrualni ciklus, stres može biti i uzrok bolova u grudima. Emocionalni stres može poremetiti hormone u telu, a to stvara bol.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati