Savremena žena

Direktno.rs [ Izvor: Daily Mail ]

20. 06. 2020. 14:16 1

Deset najčešćih pitanja žena za GINEKOLOGE

Ginekolozi su spremni da odgovore na razna pitanje, a složili su se da im pacijentkinje najčešće postavljaju ovih deset.

Žene iz Velike Britanije su od početka pandemije često zvale ginekologe kako bi ih pitale za savet i iznele svoje nedoumice. Doktorka Šer Data ispričala je da su žene najčešće postavljale sledećih deset pitanja.

1. Da li treba da se obrijem pre odlaska kod ginekologa

- Niste u obavezi da se brijete i depilirate pre pregleda, vaše stidne dlake neće uticati na pregled - objasnila je doktorka Šer.

Naglasila je da je poželjno da uklonite što više stidnih dlačica pre operacije, ali to uradite samo oko mesta gde se radi intervencija.

 

2. Ciklus mi je baš obilan? Da li mogu ovo nekako da umanjim?

- Učestalost i obimnost ciklusa zavisi od osobe do osobe, ali ako je "normalno" da imate obilan ciklus onda je vaš organizam prosto takav. Ako niste ranije imali obilan i jak ciklus onda su ovu novinu verovatno proizrokovali neki lekovi koje ste pili koji utiču na hormonalni balans u telu.

3. Zašto je seks tako bolan?

- Bol prilikom odnosa zavisi od toga koliko ste blizu ciklusu. Međutim mogući problemi mogu biti i u nedovoljnoj vlažnosti, zato se savetuje korišćenje lubrikanta.

- Ako je seks oduvek bio bolan problem onda je poželjno zakazati pregled - savetuje Šer.

4. Kako da znam da li je količina vaginalnog sekreta normalna?

- Izbacivanje belog ili providnog sekreta je normalno i znači da ste zdravi - objašnjava doktorka Šer Data.

- Na ovaj način se vagina čisti od bakterija. Vrsta sekreta će varirati tokom meseca, ako je sekret gušći znači da ste u drugoj polovini ciklusa. Međutim ako primetite da se boja često menja ili ako se pojavi neprijatan miris poželjno je da što pre posetite ginekologa.

5. Zašto moram da piškim toliko često?

Ako morate da trčite u toalet više od devet puta dnevno onda je došlo vreme za neke promene. Obratite pažnju koliko kafe, alkohola i vode pijete dnevno.

- Ako pijete malo vode tokom dana onda možete iziritirati bešiku, što će dovesti do toga da češto odlazite u toalet.

6. Krvarim između ciklusa, šta se dešava?

Eksperti tvrde da postoje mnogi razlozi zašto se ovo dešava.

Doktori savetuju da vodite evidenciju kada krvarenje počne između ciklusa. Zapišite koliko je obimno krvarenje i koliko dugo traje, pa ga uporedite sa redovnim ciklusom. Neke žene za vreme ovulacije imaju krvarenje.7. Zašto moram da radim bris ako sam primila HPV vakcinu?

- Iako ste primili vakcinu ona vas neće zaštititi od svih tipova HPV bolesti i infekcija, zato je bitno da barem jednom uradite bris pre 25 godine - napomenula je doktorka.

8. Nemam ciklus već tri meseca, ali nisam trudna

- Ciklus može da odsustvuje zbog mnoštva razloga. Najčešći razlozi su hormonski disbalans, stres pa čak i male infekcije.

Eksperti su takođe objasnili da nagla promena u kilaži može da utiče na neredovan ciklus.

9. Imam bolove i grčeve pre nego što dobijem

Bolovi i grčevi pre ciklusa su uobičajni, ali ako su bolovi nepodnošljivi onda verovatno imate endometriozu. To je genetski nasledan hormonalni poremećaj za koji postoji lek, ali prvo mora da se ustanovi zvanična dijagnoza.

10. Imam sindrom policističkih jajnika, da li to znači da neću moći da imam decu?

Policistički jajnici mogu da dovedu do komplikacija prilikom trudnoće ali nije nužno.

- Ako retko imate cikluse, borite se sa aknama i brzo vam rastu dlake po telu u licu onda je poželjno da se konsultujete sa ginekologom kako biste znali da li imate problme ili ne.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati