Savremena žena

Direktno.rs [ Izvor: Večernji.hr ]

15. 06. 2020. 22:07 0

SLATKA KRV: Zašto neke ljude komarci više "vole"

Slatka krv ih privlači, a beli luk i vitamin B ih rasteruje? Ove teorije nisu baš tačne kada su u pitanju ujedi komaraca.

Bez obzira na to koliko se trudili da izbegnete komarce i ma koliko koristili razne preparate, oni se bukvalno lepe za neke ljude. Ispostavilo se da ipak postoje naučni razlozi zašto je to tako, piše “The Healthy”.

Privlači ih vaš zadah

Važno je napomenuti da komarci prate ljude po mirisu. Ženke se vode svim čulima pa na osnovu njih biraju da li žele da ujedu nekoga ili ne. Ugljen dioksid koji ljudi izdišu zajedno sa raznim hemijskim jedinjenjima stvaraju miris koji komarci mogu da osete čak i kada su udaljeni do 30 metara od čoveka, tvrdi Bart Knols, biolog koji proučava komarce.

- Svaka osoba ispušta više od 300 različitih hemijskih jedinjenja, a čak 100 njih se nalazi samo u našem izdahu.Privlači ih miris

Miris kože na koju komarci reaguju zavisi od njihove vrste. Žuti komarci i tigrasti reagiraju na mlečnu kiselinu, a vrste Anopheles privlače masne kiseline, tvrdi Knols.

Mešavina hemikalija i mirisa je zapravo u vašim rukama. Šminka, kozmetika, ishrana, pH kože. Sve ove doprinosi stvaranju raznih mirisa, tako da sve zapravo zavisi od vas i onoga što nosite i jedete.

Postoje razne teorije o tome zašto je jedna određena osoba u grupi privlačnija komarcima, a mnogi kažu da se komarci lepe za njih jer im je "slatka" krv. Neki takođe veruju da konzumacijom vitamina B i belog luka ljude manje privlačnim ove insekte, ali Knols kaže da za to nema dovoljno dokaza.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati