Savremena žena

Direktno.rs

05. 06. 2020. 16:27 0

Kako se nositi s odbijanjem? Ne sme vas zaustaviti

Svako od nas je odbijen barem jednom u životu, u vezi, na radnom mestu, u prijateljstvu i mnogim drugim situacijama.

Kako se nositi s odbijanjem i prevazići ga u pet koraka.

Moramo shvatiti zašto odbijanje toliko boli

Da, odbijanje boli. Koliko god banalno zvučalo, sve naše emocije u odrasloj dobi rezultat su događaja iz detinjstva. Na primer, ako vas je neki od roditelja odbacio u detinjstvu, sada ako vas odbije partner bol koji ćete osećati će biti zapravo mnogo jači nego što treba. Ovo nije karakteristika samo za one čiji su roditelji napustili porodicu, već i za one koji su bili emotivno odbačeni čak iako su živeli sa oba roditljea pod istim krovom.

Ali ovaj osećaj ne mora nužno da nastane u detinjstvu. Čak i ako ste samo jednom odbijeni na razgovoru za posao, možda ćete osetiti anksioznost kada budete opet odlazili na razgovor.

Napravite korak unazad i prihvatite ove emocije

Jednom kada vam se ovo desi, niste u stanju da odmah pomislimo na sebe i da se stavite na prvo mesto. Toliko ste fokusirani na bol da su vam druge emocije, čak i one iz najboljeg interesa, jednostavno nezamislive.

Ako nas je partner napustio, trebaće nam nekoliko nedelja, ponekad i meseci pre nego što shvatimo da ćemo iz ove teške situacije izaći samo sa ljubavlju prema samom sebi. Nećemo razmišljati o šetnjama, velnesima i o nečemu što će biti dobro za naše mentalno zdravlje. Već ćemo verovatno biti besni ili ćemo imati napade panike.

Ali posle nekoliko nedelja i uz pomoć bliskih ljudi ili psihoterapeuta, ponovo ćete uživati u šetnjama i drugim hobijima.

Ponavljajte pozitivne afirmacije

Da bismo izašli iz začaranog kruga negativnih misli posle dobijanja, pozitivne rečenice koje možemo napisati o sebi ili ih se povremeno prisećati mogu biti od velike pomoći.

Na primer, ako vam prijatelj, koji vas dobro poznaje, ili psihoterapeut koga ste potražili, kaže koliko vredite, setite se tih reči kad god vam je teško. Ako imate osećaj da ste se potpuno izgubili zbog odbijanja, što je posebno strašno posle raskida, jednostavno morate ponovo da se nađete.

Na parčetu papira zapišite šta volite o sebi. Da li ste dobar prijatelj, dobra majka, dobar partner? Da li volite vašu kosu, oči? Da li volite da budete kreativni i da svaki problem na poslu rešavate kao iz šale? Zapišite sve, u sadašnjem vremenu i u prvom licu.

Ono što je takođe delotvorno je to da možete hipnotišete sebe na neki način, koliko god čudno zvučalo. Naime, neki psihoterapeuti preporučuju da na mobilnom telefonu snimite pozitivne afirmacije i slušate ih pre spavanja, pre početka radnog dana ili jednostavno kad osetite da vam dolazi težak trenutak u danu.

Usvojite pozitivne navike

Kad nam se čini da je nečije odbijanje srušilo naš ceo svet, pravo je vreme da gradite svet za sebe onakav kakav ste oduvek želeli. U redu, raskid sa partnerom ili prekidanje prijateljstva sa nekim sa kim ste bili bliski može vas deprimirati, ali na kraju dana, uvek ćete imati samog sebe.

Da, drugi su odmah pored vas, ali vi ste vi ta osoba koja mora da živi sa sobom 24 sata dnevno. A zašto onda ne biste barem deo tog vremena proveli onako kako zaista želite?

Oduvek ste želeli da trčite, ali da li ste uvek našli izgovore? Pa, možete otići danas i potrebne su vam samo dobre patike.

Uostalom, možda se na jesen mogu organizovati i manje trke, tako da možete osvojiti svoju prvu medalju, ko zna? Šta god želite da poboljšate, sada je vreme da počnete da radite na tome.

Nikako nemojte dopustiti da vas odbijanje zaustavi

Najgora stvar koju možete da učinite je da plačete mesecima zbog jednog te istog odbijanja i da krivite sebe za neuspelu vezu, bilo da je u pitanju partner ili prijateljstvo.

Da li vaš projekat nije dobio zeleno svetlo? Bivši partner vas moli da ga ostavite na miru? Prijatelj ne želi da razgovara sa vama? Ok, pa šta?

Mišljenja se menjaju iz dana u dan. Možda ćete za nedelju dana poboljšati odnos sa prijateljem, možda će te sledećeg meseca dobiti posao iz snova. Verujte, skoro sve je moguće, ali da postoji mogućnost za to, morate da krenete dalje.

Morate da shvatite da ste sebi najvažniji. Na kraju, ako ne volite sebe, ne možete očekivati da vas drugi vole?

Ako smatrate da vas je nečije odbijanje ili bilo koja druga životna situacija bacila na kolena, besramno potražite stručnu pomoć.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati