Savremena žena

Direktno.rs [ Izvor: Klix.ba ]

25. 05. 2020. 07:02 1

Leto je iza ćoška, ove namirnice su idealne za novu sezonu

Leto je blizu, tako da je važno da svoju ishranu prilagodite novoj sezoni. Postoje namirnice koje su izuzetno korisne, posebno za osobe sa povišenim krvnim pritiskom i dijabetesom.

Bobičasto voće sadrži favonoide koji imaju snažna antioksidativna svojstva. Smanjuje količinu oksidativnog stresa koji utiče na srčane bolesti. Bobice su bogate vlaknima koje pospešuju zdravlje srca.

Banana je voće koje je dostupno tokom cele godine i dobar je izvor kalijuma koji pomaže u borbi protiv hipertenzije. Ovo voće takođe poboljšava varenje i sadrži vitamin C. Banane takođe sadrže vlakna koja će vas dobro zasititi.

Lubenica je ukusna i zdrava poslastica, a posebno je korisna osobama sa povišenim krvnim pritiskom. Sadrži puno vode, ali i likopena, vitamina C, vitamina A, kalijuma, aminokiselina, antioksidanata, kao i malo natrijuma i kalorija. Lubenica će pomoći u ublažavanju upale i oksidativnog stresa. Po prirodi je blago kisela pa je zato ne treba jesti na prazan stomak i pred spavanje.Dinja sadrži kalijum koji je koristan za krvni pritisak. Sadrži vlakna, vodu i kontroliše krvni pritisak. Može se jesti u bilo koje doba dana.

Krastavac je jeftino i ukusno povrće koje pomaže prilikom detoksikacije organizma. Takođe rešava probleme sa konstipacijom, pojačava imunitet i smanjuje upalu, a efikasan je i u lečenju opekotina, takođe podstiče rast i volumen kose.

Zeleno lisnato povrće bogato je magnezijumom, kalijumom i vlaknima. Spanać, zelena salata i celer sadrže puno kalijuma i magnezijuma. Uračunajte ovo povrće u svaki obrok, jer ćete tako povećati unos magnezijuma i do šest puta. Magnezijum se nalazi u šargarepi, brokuliju i krompiru. Ovo povrće je efikasno protiv hipertenzije.

Jogurt sadrži zdrave bakterije i pomaže u razvoju mozga i otklanja napetosti. Takođe sadrži korisne mikroorganizme koji pomažu u probavnom procesu. Jogurt smanjuje hroničnu upalu koja stvara anksioznost, stres i depresiju.

Biljni čajevi i sokovi odlični su za hipertenziju, posebno hibiskus, kamilica, nana i sokovi od pomorandže i limete.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati