Slobodno vreme

Direktno.rs

28. 02. 2022. 16:52 4

Vladika Grigorije o depresiji: Problem je kad se ne leči

Vladika Grigorije istakao važnost brige o mentalnom zdravlju.

Episkop diseldorfski i cele Nemačke Grigorije Durić postao je monah polovinom davne 1992. godine. Zamonašen je 23. juna iste godine u manastiru Ostrog i dobio ime Grigorije.

Izbor za Episkopa nemačkog na redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske Pravoslavne Crkve koje je održano u maju 2018. godine izabran je za eparhijskog arhijereja Eparhije frankfurtske i sve Nemačke, koja je kasnije promenila ime u Eparhija diseldofrska i nemačka. Grigorije je ustoličen 16. septembra 2018. godine u Hramu svetog Save u Diseldorfu.

Grigorije je jedan od vladika koji redovno gostuje u televizijskim emisijama čije su teme, ne samo religija, nego i politika i društvo u celini.

Nedavno je na Instagramu izneo stav o depresiji, mentalnom problemu sa kojim se suočavaju mnogi ljudi.

"Nedavno sam dobio pitanje koje se tiče depresije i načina njenog izlečenja. Nikako ne smemo smetnuti s uma da je depresija kompleksno stanje te da adekvatnu pomoć i savete za njeno lečenje mogu u prvom redu dati stručnjaci – psiholozi i psihijatri. Imajući na umu da nisam ni psiholog ni psihijatar, iznijeću nekoliko svojih zapažanja o ovoj temi kao neko ko je već trideset godina sveštenik.

Suština problema leži u činjenici da se depresija često ignoriše, potiskuje i samim tim ne leči. Postaviću stvari na sledeći način: kada imamo poteškoća s radom srca ili bilo kog drugog organa u telu, mi ćemo zatražiti pomoć lekara i prihvatićemo odgovarajuću terapiju. Na sličan način bi trebalo posmatrati i pristupati lečenju depresije (to se podjednako odnosi ne samo na depresivna stanja već i na brojne mentalne poremećaje čiji je spektar vrlo širok). To pomeranje paradigme poimanja depresije podstaklo bi mnoge koji se sa njom nose da potraže stručnu pomoć i tako dođu do izlečenja.

Stručna pomoć je neophodna, u vidu terapeutskih razgovora sa psiholozima i psihijatrima i neretko u vidu medikamenata. I opet pitanje koje sam postavio maločas – ako imate srčanih problema, da li ćete poslušati savet lekara i uzimati terapiju? U ovom slučaju, ne poznajem nikoga iz svog okruženja ko to nije učinio. U slučaju depresije, mnogi nikada ne potraže odgovarajuću stručnu pomoć.

Onima koji su verujući i duhovna podrška može biti dragocena, ali ne može zameniti pomoć lekara. Razgovor s duhovnikom može pomoći, ali uz veliki oprez duhovnika i svest o odgovornosti koju snosi za savete koje daje.

U ovakvim stanjima se najbolje vidi koliko smo zapravo bića zajednice i koliko nam je drugi potreban da prevaziđemo problem. Zato je važno da pružimo podršku onima koji se nose s depresijom, da im pomognemo da krenu ka izlazu iz mračog tunela u kojem se nalaze. Pomoć bliskih ljudi je veoma važna i od nje u najvećoj meri zavisi krajnji ishod. Ponekad je jedino uz ljubav i podsticaj bližnjih moguće prihvatiti svoje stanje i krenuti putem ozdravljenja, što predstavlja jedino sigurno izbavljenje iz začaranog kruga depresije."

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Električna turpija za nokte

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati