Slobodno vreme

Direktno.rs

08. 12. 2021. 06:00 0

Saveti psihologa da lakše podnesete dolazak zime

Osećaj tuge zbog završetka sunčanih dana je normalna reakcija na jesen, ali ponekad početak zime može ozbiljno da utiče na naše raspoloženje. A prema vodećoj psihološkinji sa sedištem u Velikoj Britaniji, Houp Bastin, "zimski bluz" može da dovede do nedostatka motivacije ili uživanja i da izazove probleme sa spavanjem.

"Pre svega, važno je znati da postoji razlika između zimskog bluza i sezonskog afektivnog poremećaja. Sezonski afektivni poremećaj je vrsta depresije koja se javlja u sezonskom obrascu", pojašnjava Bastin.

S druge strane, "zimski bluz" je opšti pad raspoloženja i energije koji je primetan, ali nije problematičan. Mnogi ljudi doživljavaju "zimski bluz" s vremena na vreme.

Ovo su neki saveti psihološkinje da podignete raspoloženje.

Dobra higijena spavanja

Nauka je povezala manje sunčeve svetlosti tokom zime sa poremećajem našeg cirkadijalnog ritma. Nagla promena u našem cirkadijalnomritmu remeti naš obrazac spavanja zbog čega se osećamo preumorno i žudimo za kaloričnom hranom

Za bolji san, psihološkinja predlaže da pokrijete sve izvore svetla i da na noćni stočić stavite sve što vam može zatrebati tokom noći – čepove za uši, knjigu i čašu vode.

Takođe je korisno napomenuti da održavanje temperature u spavaćoj sobi od 18 stepeni ili niže oponaša stanje hibernacije tela i pomaže u održavanju mirnijeg stanja uma.

Šetnja posle posla

Houp Bastin dalje objašnjava kako su endorfini hormoni dobrog osećanja, a kako se godišnja doba menjaju i vreme počinje da se pogoršava, oni su upravo ono što nam svima treba.

"Vežbanje je odličan način da se stimuliše lučenje endorfina. Ako ne možete da podnesete pomisao da odete u teretanu posle posla, odlučite se za nešto malo mirnije: pokušajte da pešačite deo (ili ceo) put ka kući", savetuje.

Iskoristite prirodno svetlo

Izlaganje svetlu rano u toku dana stimuliše vaše telo i um i podstiče osećanje budnosti i energije.

"Bilo da ste u kancelariji ili radite od kuće, koristite pauzu za ručak da izađete na prirodno svetlo. Poeni za trud ako pada kiša", kaže psihološkinja.

Ako vam je teško da to radite u toku radne nedelje, onda bi trebalo da se potrudite da izađete napolje tokom vikenda. Stanovnike gradova savetuje da odu u obližnja sela ili parkove i utonu u prirodu.

Jedite namirnice sa L-triptofanom

Prema Houp Bastin, odličan način za borbu protiv "zimskog bluza" je vaša ishrana.

L-triptofan je esencijalna aminokiselina koju vaše telo koristi za proizvodnju niacina, vitamina važnog za kožu, nerve , varenje i serotonin, koji je stabilizator raspoloženja.

"Ako želite da budete spremni da se uhvatite u koštac sa danom, počnite da unosite sledeće namirnice u svoju ishranu: orahe, semenke, crveno meso, jaja, ćuretinu, ribu, sočivo, zob i pasulj", poručuje psihološkinja.

Samo nežno prema sebi

Naredni meseci nisu vreme da se kažnjavate jer jedete kaloričnu hranu ili propuštate termin u teretani.

"Važno je da ostanemo zdravi jer to može imati veliki uticaj na naše raspoloženje, ali nema smisla da se kažnjavamo što nismo savršeni", kaže psihološkinja.

Ako se borite sa svojim mentalnim i fizičkim zdravljem tokom zimskih meseci, preporučujemo vam da posetite lekara kako biste dobili bilo pomoć koja vam je potrebna.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati