Slobodno vreme

Direktno.rs

26. 08. 2021. 17:55 2

Zabranili joj posete Zoo vrtu zbog ljubavi sa šimpanzom

Adi Timermens zabranjeno je da posećuje jedan belgijski Zoo vrt zbog njene "ljubavi" prema šimpanzi. Šimpanza i Adie se preko staklene ograde koja deli životinje od posetioca "ljube" i "maze". Nakon višegodišnjih dolazaka kod svog šimpanze, ženi je rečeno da prestane da dolazi u zoo vrt i da joj je bolje da se skoncentriše na svoju vrstu.

U jednom od intervjua, Adie je vidno potresena rekla da je probolem što ima "aferu" sa šimpanzom.

"Ja volim tu životu, a i ona mene, ne znam zašto to žele da mi oduzmu", rekla je Adie.

Ova priča je zauzela dosta naslovnih strana u Belgiji, jer Zoo vrt pokušava da okonča njihovo prijateljstvo koje traje već četiri godine.

Sara Lafaut, zaposlena u Zoo vrtu rekla je kako ova šimpanza izbegava druženje sa drugim šimpanzama i da bi bio srećniji da je više vremena provodio sa njima, a ne sa ljudima.

"Oni ga ostavljaju sa strane, ali šimpanze su društvene životinje, nisu navikle same da budu. Čita (šimpanza) bi bio srećniji da je više vremena provodio u druženju sa njima, a ne sa ljudima. Ako su stalno zauzeti posetiocima, onda sve dok ti posetioci nisu sa njima, oni nema šta da rade, samo sedi tamo sami, a to apsolutno nije u redu za njegovu dobrobit", rekla je Sara.

Čita je odrasla kao kućni ljubimac, ali je predata u zoološki vrt kada njegovi vlasnici više nisu mogli da ga vode, a on je postao prevelik. Takođe je učestvovao u tučama u zoološkom vrtu i nije se dobro prilagodio druženju sa drugim šimpanzama.

Slomljena Adie ističe da Čita verovatno neće živeti mnogo duže i veruje da će se životinja uznemiriti ako joj posete prestanu.

"Čita ima 38 godina i od malih nogu je navikla na ljude“. U proseku šimpanze dožive oko 40 godina, pa se njegovo ponašanje sada neće promeniti, zar ne", rekla je Adie.

Zoološki vrt u Antverpenu izjavio je: "Životinja koja je previše usredsređena na ljude manje je poštovana od svojih vršnjaka. Želimo da Čita bude više šimpanza. Izvan radnog vremena u zoološkom vrtu, on mora da provede 15 sati dnevno u svojoj grupi. Želimo da mu pružimo priliku da bude što je moguće srećniji".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Probaj i ti, zabavno je

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati