Slobodno vreme

Pero Jovović

14. 04. 2021. 09:45 0

U SAD ga uveliko koriste, Danci kažnjavaju kompanije: Da li imate račun koji čuva životnu sredinu?

Pandemija koronavirusa nesumnjivo je promenila svaki segment našeg života. Jedan od globalnih trendova, koji je definisao takozvanu novu normalnost, svakako su online usluge. Plaćanje računa iz udobnosti svog doma, tačnije kreveta, u samo nekoliko  klikova, i to putem takozvanog e-računa, nešto je što su vodeće svetske kompanije odavno krenule da primenjuju među svojim korisnicima. 

Istraživanja su do sada pokazala da čak 70 odsto ispitanika račune plaća putem mobilnih aplikacija banaka, dok 30 odsto to čini uplatom u pošti ili banci. Broj građana koji u ovu svrhu koriste elektronsko ili mobilno plaćanje, povećan je naročito poslednjih godinu dana, tokom trajanja pandemije koronavirusa. Ne samo u Srbiji, već i u celom svetu. 

U čemu je tačno razlika? 

Američki mediji su ranije u svojim istraživanjima navodili da je većina tamošnjih kompanija i korporacija prestala da izdaje papirne račune - razlog tome je, između ostalog, velika ušteda vremena i novca, ali i mogućnost da korisnici plaćaju svoje račune na vreme, gde god se oni trenutno nalazili. 

Danska čak naplaćuje penale kompanijama koje izdaju papirne račune, jer se smatra da poslovanjem na ovakav način kompanije usporavaju privredni rast zemlje.

E-račun je besplatan, beskontaktan je, čuva životnu sredinu i pokazao se kao najbezbedniji način plaćanja za vreme pandemije.

Moderan način obavljanja transakcija omogućava ljudima da više i sigurnije uživaju u svom slobodnom vremenu. Nema čekanja u redovima, a nema ni viška papira i dodatnog smeća u kantama, na ulici, ili u kućnim fiokama.

Kako funkcioniše E-račun u Srbiji? 

Elektronski računi su u Srbiji u potpunosti izjednačeni sa papirnim računima krajem 2017. kada je donet Zakon o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju. E - račun je identičan papirnom računu, ali je njegova glavna razlika u načinu obrade i dostave.

Uprkos svim relevantnim parametrima koji navode da Srbija ima daleko najveći potencijal za elektronska i mobilna plaćanja u regionu, e-račun kod nas još uvek nije najzastupljeniji vid plaćanja. 

Oni koji još uvek nisu odabrali e-račun umesto štampanog, godišnje dobijaju minimun 12 papirnih računa, što na svetskom nivou porizvodi mnogo papira svake godine. Ako ćemo da računamo u “zelenim” brojkama, jedno domaćinstvo godišnje potroši količinu papira dobijenu od 6 stabala.

E-račun je brz, efikasan i bezbedan, a prelazak sa štampanog na e-račun nas ne košta apsolutno ništa - ili nas košta čak i manje. Neke kompanije, primera radi SBB, svojim korisnicima nude mogućnost smanjenog mesečnog računa, ukoliko odaberu da svoje račune plaćaju na ovaj način. 

U Srbiji sve manje šuma!

Srbija nema dovoljno šuma, a ono što ima, ne čuva! Prema Prostornom planu trebalo bi da bude pošumljeno 41,4 odsto površina, a mi imamo manje od 30 odsto. Za pravljenje papira od drveća potrebno je oko 40% više energije, a zagađenje vazduha je oko 90% više nego od već upotrebljenog papira.

Kalkulator procenjuje da bi prelaskom na elektronske račune, domaćinstvo koje prima pet papirnih računa i pet papirnih izvoda, te vrši pet papirnih plaćanja mesečno, uštedelo više od 154 hiljada litara otpadne vode i više od 50 hiljada litara benzina, te sprečilo 61 kilogram gasova sa efektom staklene bašte, i to na godišnjem nivou. 

Proizvodnja papira je treći po redu industrijski proces po procentu zagađenja zraka, vode i zemljišta.

E - račun nije samo olakšavajuća okolnost za sve one koji ne žele da čekaju u redovima. On je način plaćanja budućnosti, jer da bismo brinuli o našoj sredini, moramo da imamo E-račun ali i E-način razmišljanja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati