Slobodno vreme

01. 12. 2020. 12:10 0

Visokosenzitivni ste? Za vas nije rad u korporacijama

Segment posla i karijere jedan je je od najvažnijih u našim životima i zahteva teške odluke. Za visokosenzitivne, ta oblast je dodatno komplikovana, zbog njihovog nervnog sistema i načina života koji im prija, ali ga kapitalističko društvo ne podržava. Za vas nije rad u korporacijama.

Vesna Mirilo, autor programa “Prigrli svoju senzitivnost“, kaže za portal Zdravaiprava da obično savetuje visokosenzitivnim mladim ljudima da urade profesionalnu orijentaciju. To je prva smernica za dalji razvoj i određivanje karijernih ciljeva.

Nakon ovog koraka sledi informisanje – gde mogu da se zaposle i kakva atmosfera okvirno vlada u kolektivima.

- Na primer, neko je visokosenzitivna medicinska sestra. Za nju je bolja opcija da radi u maloj privatnoj praksi nego u Urgentnom centru. Ono što mlade visokoosetljive može da zavede je opšte prihvaćeno mišljenje da se mora raditi u velikim kolektivima kako bi se steklo zavidno znanje i iskustvo. To je donekle tačno, ali opet u zavisnosti od ličnih vrednosti jer nije svako u stanju da primi znanje pod velikim stresom - navodi ona i ističe da je poznato da visokosenzitivnim ljudima više odgovaraju “mirniji” poslovi gde nivo stimulusa koje prime tokom radnog vremena neće previše uticati na njihov reaktivniji nervni sistem.

Kreativa i ljudski odnos njihovo polje

Visokosenzitivni su zbog svojih velikih talenata jako dobri u velikom broju profesija koje zahtevaju i veliki broj informacija, emocija, ljudi…

- Oni su izvanredni medicinski i prosvetni radnici svih nivoa, umetnici iz svih oblasti, kao i pedagozi, defektolozi, terapeuti, socijalni radnici… Za njih je samo ključno da nauče da se “odbrane” od teških ljudskih sudbina i da na vreme prepoznaju prve znake “izgaranja” kako bi ga predupredili - objašnjava Mirilo.

Visokosenzitivnim ljudima bilo koje struke se zapravo preporučuje da rade samostalno, jer će jedino tako sami moći da biraju saradnike, klijente, radno vreme, način na koji će raditi.

Vizionari i inovatori

Ovakvim osobama izuzetno je važan način rada - oni dosta često idu ispred svog vremena, vizionari su i inovatori. Često nešto prvi počnu da rade ili donesu nešto što nije postojalo u određenom regionu. Ili ne mogu da se uklope u postojeće sisteme pa smisle svoj. Na primer, učitelj da otkaz u školi i osnuje sopstvenu školu u prirodi.

- Postoji mišljenje i da visokosenzitivni nisu dobri menadžeri, jer ih mnogo zamara multitasking i rad u okruženju pod pritiskom. Međutim, baš na tim pozicijama, ako su u prilici da biraju način rada i svoj tim, daće odlične rezultate, jer im je jako stalo do dobrobiti svakog člana, a ne samo da posao bude završen. Srećan zaposleni je odličan zaposleni - kaže Mirilo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati