Slobodno vreme

Direktno.rs

25. 11. 2020. 13:49 2

"Bešika, to se ljulja?" Hrvati pogađali srpske reči: Srbi ništa bolji (VIDEO)

Mladi jutjuberi "stavili su na muke" stanovnike Beograda i Zagreba kad su ih pitali o značenju reči iz komšiluka.

Madžik Leon zaustavljao je ljude u centru Zagreba i tražio od njih da pogode šta znače srpske reči ofinger, ćorisati, bešika... Svojim pitanjima zbunio je mnoge.

- Bešika, bešika ... Da li se to ljulja? Ono u čemu se dete ljulja dok spava? Mora biti, inače ni ti ne znaš - ovo je odgovor jednog prolaznika koji je pokušao da objasni značenje reči “bešika“. 

Ovaj izraz je svima najviše smetao, a posebno ih je zbunilo kada im je Leon rekao da je u pitanju organ. Samo je jedna dama odmah znala tačan odgovor.

Prolaznici u centru Zagreba imali su gotovo iste probleme sa pojmom “sočivo“, ali tada je “ofinger“ spasio stvar. Skoro svi su odmah pogodili. 

- Podseća me na predmet ... Ček, ček, to je vešalica - rekla je devojka na Trgu gotovo bez teškoća.

Posle ofingera, ponovo su počele muke, ovog puta sa pojmom “buđelar”. - Šta je to? Koji je to jezik uopšte? Ne znam, zaista ne znam šta je to - jedan prolaznik je bio očajan, a drugi je tražio od Leone da joj da malo vremena da razmisli. Ali na kraju je ipak odustala. 

- Momak, možda je to buldožer? - njen partner je želeo da joj pomogne, ali nije bio baš blizu. Buđelar zapravo znači novčanik.

Jutjuber iz Hrvatske je ispirčao da mu je ideju za klip dao kolega iz Beograda koji je sičnu stvar već uradio u glavnom gradu Srbije.

Možda nam je smešno to kako su se naše komšije pomučile da razumeju neke naše reči, ali ni mi nismo baš bajni i sjajni kada je u pitanju poznavanje hrvatskog jezika.

Leonov kolega zvani Ćofi jer prvi došao na ovu ideju ispitivanja pa je pre nekoliko nedelja posetio Beograđane pitao da li znaju da po neku reč na hrvatskom.

- Pa čekaj znam dosta reči zapravo, mogao bi da sastavim nešto - rekao je jedan mladić, pa je sa puno muka započeo rečenicu - Bok dečki, frendovi moji... Upala mi je žlica u juhu, a hteo sam da jedem hrenolke.

Međutim, većina prolaznika se nije usudila da složi rečenicu ali su skoro svi znali da kažu "bok", "dečki" i "skužiti".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati