Organsko stočarstvo: Pravilnikom o organskoj stočarskoj proizvodnji | Slobodno vreme | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Slobodno vreme

Promo

29. 10. 2020. 16:03 0

Organsko stočarstvo: Pravilnikom o organskoj stočarskoj proizvodnji

Organski uzgoj životinja u Srbiji strogo je definisan Pravilnikom o organskoj stočarskoj proizvodnji, kojim je između ostalog predviđeno:

U organskoj stočarskoj proizvodnji koristi se hrana za životinje koja prvenstveno potiče sa poljoprivrednog gazdinstva na kome se životinje uzgajaju i na kome se primenjuju metode organske proizvodnje, ili sa drugih poljoprivrednih gazdinstava na kojima se primenjuju metode organske proizvodnje i koja su, po mogućnosti, iz istog regiona.

U organskoj stočarskoj proizvodnji životinje se ne mogu držati ili hraniti na način koji može da prouzrokuje anemiju, niti im se hrana može prisilno davati.

U organskoj stočarskoj proizvodnji mladunce sisara treba prvenstveno hraniti majčinim mlekom, i to najmanje:

1) tri meseca od rođenja, kod goveda (uključujući bivole i bizone) i konja;

2) 45 dana od rođenja, kod ovaca i koza;

3) 40 dana od rođenja, kod svinja.

Ishrana biljojeda u organskoj stočarskoj proizvodnji u najvećoj mogućoj meri treba da se zasniva na ispaši, u zavisnosti od raspoloživosti pašnjaka u različito doba godine.

U ishrani biljojeda, osim tokom perioda sezonske ispaše, najmanje 50 odsto hrane za životinje treba da potiče sa sopstvene farme, u slučaju da to nije moguće, sa drugih poljoprivrednih gazdinstava koja se bave organskom proizvodnjom i koja su, po mogućnosti, iz istog regiona, uz evidentiranje podataka i čuvanje dokumentacije o nabavljenoj hrani za životinje.

Najmanje 60 odsto suve materije u dnevnim obrocima biljojeda treba da se sastoji od kabaste hrane, sveže ili sušene ili silaže, a u slučaju životinja koje se koriste za proizvodnju mleka, najmanje 50 odsto, i to tokom prva tri meseca laktacije.

U ishrani svinja i živine, dnevnim obrocima treba dodavati kabastu hranu, svežu ili sušenu ili silažu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Tweetfighting

Zoran Živković [30.11.2020.]


Video dana

Sve je u balansu

Anketa

Koji nadimak najbolje pristaje Goranu Vesiću?

Rezultati