Slobodno vreme

Direktno.rs

19. 10. 2020. 20:54 2

Zašto punjač ne sme da ostane uključen u struju?

Električna energija u domaćinstvu rasipa se na razne načine. Jedan od njih je i ostavljanje uključenih uređaja koje ne koristimo poput punjača, laptopova, tableta...

Moderan život ubrzanog tempa ne ostavlja nam mnogo vremena da razmišljamo o štednji i o očuvanju okoline, ali uz pomoć ovih jednostavnih saveta uspećete da uskladite obe komponente života, a usput i da uštedite.

Održavanje frižidera i zamrzivača napunjenim može uštedeti zaista mnogo tokom godine. To je zato što je pun zamrzivač frižidera u stanju bolje da reguliše temperaturu nego kada je prazan.

Ipak, umesto da preterano kupujete hranu, bilo koje prazne prostore u frižideru možete napuniti posudama, bokalima sa vodom ili posudama za led.

Ako mislite da će vam ostavljanje uključenog bojlera uštedeti energiju i novac, grešite. Mnogo je efikasnije i jeftinije uključiti ga samo kada vam zatreba i ugasiti kad završite sa tuširanjem.

Takođe, električni grejači su ujedno i jedan od najvećih potrošača energije. Iako mnogi veruju da njihovo korištenje za zagrejavanje jedne ili dve prostorije može biti jeftinije od uključivanja centralnog grejanja, potrošnja energije je zapravo jednaka zagrejavanju celog vašeg doma centralnim grejanjem.Još jedna prastara greška koju ljudi još rade je stavljanje premalo odeće u veš mašinu. Ova navika vas zaista može osiromašiti.

Međutim, jedan od najvećih krivaca za rasipanje energije je ostavljanje električnih uređaja uključenih u utikače dok se ne koriste.

Punjači telefona jedan su od najgorih potrošača energije i mogu vas koštati i do 10.000 dinara neiskorišćene energije godišnje, što iznosi oko 832.000 dinara tokom celog života.

Ostali uređaji koji su glavni krivci za iscrpljivanje energije kada su van upotrebe su laptopovi, tableti i noćne svetiljke.

Neki će uređaji, poput AC adaptera i dalje telefon napajati energijom čak i kada je baterija potpuno napunjena.

Iako se ovo možda ne čini velikim problemom kada je u pitanju trošenje energije i novca na račune, cena se na kraju nagomila kada uzmete u obzir uređaje u celom domaćinstvu. Zato je najbolje da ako imate sumnje, isključite iz utičnice sve uređaje koji se u tom trenutku ne koriste.

Čak i kad je televizija isključena, ona je i dalje spremna za prijem signala s daljinskog upravljača ako je potrebno uključivanje. Potpuno isključivanje iz struje jedini je način da se spreči potrošnja energije uzalud.

Isto tako, kada sušite odeću u veš mašini ili sušilici, ubacite u bubanj i suvi peškir. To je sjajan način za apsorbovanje viška vlage i tako će sušilica raditi upola manje.

Ako vam je u automobilu vruće, spustite prozore ako vozite nižom brzinom ili pojačajte klima uređaj ako vozite manje od 60 kilometara na čas. Vožnja s otvorenim prozorima pri brzini od 55 kilometara na čas povećava efikasnost goriva za 20 odsto, prenosi "Mirror".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati