Slobodno vreme

Direktno.rs

13. 07. 2020. 12:25 0

Kako odabrati idealan klima uređaj?

Najvažnije je prilagoditi klimu veličini prostora koji se hladi, a odlična opcija su klima uređaji koji mogu i da greju prostor.

Ako razmišljate o izgradnji klima uređaja, onda je sada, dok temperature još uvek nisu previsoke, pravo vreme za tu investiciju.

Ali pre nego što kupite uređaj koji će osigurati da vaš prostor ima idealnu temperaturu tokom cele godine, trebalo bi obratiti pažnju na nekoliko ključnih stvari. Naime, danas je na tržištu dostupan širok spektar klima uređaja opremljenih brojnim pametnim funkcijama, što prosečnom kupcu znatno otežava izbor.

Dobro proučite sve mogućnosti. Naravno, osim cene, kriterijumi za izbor koje ne treba zanemariti su snaga klima uređaja, što naravno zavisi od veličine prostora koju želite da ohladite, način ugradnje, mogućnosti grejanja, energetski razred koji omogućava značajne uštede energije i dizajn.

Većina današnjih klima uređaja imaju unutrašnju i spoljašnju jedinicu, tako da treba voditi računa o samoj instalaciji, odnosno mestu gde će se rashladna jedinica postaviti.
Takođe treba voditi računa o kupovini uređaja koji su jednostavni za servisiranje, a glavni preduslov za to je opsežna servisna mreža.

Zanemariva stavka ne bi trebala da bude ni jačina uređaja niti filteri s kojima je nadograđen.

Alergijski treba da obrate posebnu pažnju na ovo. Neki klima uređaji danas imaju ugrađene detektore kretanja, tako da preusmeravaju smer duvanja u zavisnosti od kretanja pojedinaca u sobi.

Većina njih je takođe sinhronizovana sa pametnim telefonima, tako da možete daljinski upravljati uređajem.

Neke jedinice su takođe naoružane vaj fajem (Wi-fi). Dakle, u potpunosti su prilagođeni savremenom načinu života. Kad je u pitanju cena, imajte na umu da se ugradnja doplaćuje.

Koji filter odabrati?

Prilikom kupovine klima uređaja potrebno je voditi računa o snazi, odnosno kapacitetu hlađenja ili grejanja. Za kućnu upotrebu, raspon snage je od 2,5 kV do 5 kV. Najjednostavniju snagu najlakše je izračunati deljenjem broja kvadratnih metara prostora koji želimo da rashladimo sa deset.

Pored snage, važan faktor je svakako i sastav uređaja, a danas se prednost daje takozvanim split sistemima sa odvojenom spoljnom i unutrašnjom jedinicom. Prednosti split sistema su značajno smanjenje buke tokom rada uređaja, bolja raspodela protoka vazduha u sobi i bolje uklapanje delova u unutrašnjost sobe jer se oni mogu postavljati po želji, a ne samo na spoljni zid ili prozor. Unutrašnja jedinica može biti zidna, plafonska, podna ili kaseta.

Osnovne mogućnosti klima uređaja su hlađenje i filtriranje vazduha, pri čemu se broj i vrsta filtera razlikuju u zavisnosti od modela i proizvođača. Dakle, postoje elektrostatički, antibakterijski i drugi koji mogu da uklone mikroskopski sitne nečistoće, prašinu, čestice cigareta, polen, grinje i dlake životinja.

Zato odaberite one koji najbolje odgovaraju vašim životnim navikama. Nova generacija klima uređaja opremljena je mnogim drugim dodatnim funkcijama, kao što su mogućnost vremenskog programiranja, miran režim rada, uklanjanje neprijatnih mirisa i prečišćavanje vazduha, brzo hlađenje ili grejanje i senzori pokreta (ili prisustvo osobe u sobi).

Udaljenost između unutrašnje i spoljne jedinice treba uzeti u obzir pri izboru mesta za ugradnju klima uređaja. Poželjno je da između ostalog da ovaj razmak bude što manji, jer se tada smanjuju troškovi instalacije. Pored toga, unutrašnja jedinica treba da bude što bliže izvoru električne energije i usmerena tako da ne duva direktno na ljude, životinje i biljke.

Temperaturna razlika između spolja i iznutra ne bi trebalo da pređe 6 do 7 stepeni jer može prouzrokovati prehladu i bolove u zglobovima i mišićima. Izbegavajte direktan protok vazduha i učestale ulaze i izlaze iz klimatizovanog prostora. Filetri i spremnici za sakupljanje vode u klima uređajima treba da se održavaju čistima jer se u protivnom čestice prašine, polena i drugih nečistoća vraćaju u vazduh i postoji mogućnost da se bakterije razmnože.

Ne zaboravite garanciju

Većina klima uređaja funkcioniše i kao regulator vlažnosti, pa ovu funkciju treba koristiti što je češće moguće jer je zdravija i prirodnija, a preporuka za sobe u kojima deca borave je vlažnost vazduha od 70 odsto, a za sobe u kojima odrasli čine 50 odsto.

Prilikom kupovine vodite računa o energetskom razredu klima uređaja. Generalno se preporučuje kupovina uređaja od A do A +++. Oni mogu biti skuplji, ali značajno će uštedeti potrošnju energije, pa će se razlika u početnoj ceni brzo isplatiti.

Kada kupujete klima uređaj od komercijalne kompanije koja nema sopstvenog instalatora, trebalo bi da pozovete registrovani servisni centar. Samo takva usluga moći će staviti pečat na garantni list koji ste dobili u trenutku kupovine, tako da nećete imati problema sa garancijom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati