Slobodno vreme

Direktno.rs [ Izvor: Avaz ]

31. 05. 2020. 09:34 0

Koliko često treba menjati peškire

Peškiri koje svakodnevno koristimo plodno su tlo za razvoj i razmnožavanje bakterija i gljivica, na njima se skupljaju mrtve ćelije kože, sekret iz nosa, fekalni i urinarni sekret i brojne druge klice iz kupatila, uključujući i kapljice iz WC šolje.

Peškiri za telo

Iako vam većina klica neće naštetiti jer su s vašeg tela, treba razmisliti o činjenici da se one vrlo brzo razmnožavaju, posebno na vlažnoj podlozi. Dakle, koliko često treba menjati peškire? 

- To zavisi od toga za šta ih koristite. Ako je reč o peškirima za telo koje uspevate u potpunosti da osušite, na primer na radijatoru, ne više od tri puta - rekao je za "Tech Insider" patolog i mikrobiolog Filip Tijerno sa njujorške Univerzitetske škole medicine.

Peškiri za ruke

- Male peškire koje koristite za brisanje ruku, trebalo bi prati češće. Lakše se zaprljaju jer ih koristimo nekoliko puta dnevno, pa ih treba menjati svaki dan. Ako se iz peškira širi neugodan miris, to je znak da su se na njemu razmnožili mikrobi i da ga valja oprati - kaže Tijerno.

Objašnjava da su peškiri idealno mesto za razmnožavanje klica jer sadrže niz pogodnih uslova za njihov rast: vodu, visoku temperaturu, kiseonik, hranu i neutralan pH faktor, a ljudsko telo je idealan snabdevač dobrih uslova za život mikroba.

Peškiri za lice

Kada osušite vlagu s tela, odumrle ćelije kože, koje žive na njenoj površini ostaju na peškiru. One su idealna “hrana” mikrobima koje vlaga snabdeva vodom i neutralnim pH faktorom. 

Posebne peškire za lice treba menjati jednako često kao peškir za telo, a to znači koristiti najviše tri puta pre ponovnog pranja, jer mogu da sadrže tragove šminke, losiona ili ulja, a njime prelazite po očima i usnama.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati