Savremena žena

Direktno.rs

22. 01. 2021. 15:45 0

Mira Furlan glasno govorila o ugnjetavanju žena

Neretko je Mira Furlan kroz izjave govorila o ugnjetavanju žena.

Kad se prisećala susreta sa svojim suprugom rekla je da je osvojila njegova hrabrost, jer se do tada uglavnom sretala sa isprepadanim muškarcima čiji panični strah je izvor nasilja prema ženama.

Ne tako davno, 2018. godine dala je intervju za "Danas" u kom je detaljnije govorila o odnosu polova na ovim prostorima.

- I ja sam se, kao i svi ženski građani, od detinjstva naučila ne videti prostačke poglede, ne čuti ponižavajuće komentare, ne obazirati se na uvrede.

Seksualno harasiranje je bio zrak koji smo udisali, nešto što si morao shvatiti kao činjenicu s kojom se živi (kao zagađenje vazduha, npr.), inače se nije dalo opstati.

Uglavnom smo sve radili da bismo zaštitili muškarce od njihovog vlastitog samoponiženja. Što je neverojatno: bilo je nekako važnije da opresoru ne bude neugodno nego da mu se, recimo, udari šamar.

U tom smislu smo svi, i žene i muškarci, zapravo podupirali seksistički sistem ugnjetavanja žena. ALI: ja nisam imala nikakve sumnje da ću JA pobediti sve te glupe prepreke i da ću pokazati svetu da sam isto toliko vredna kao i bilo koji muškarac. Ta mi je vera ušla u glavu s majčinim mlekom. I na tome sam beskrajno zahvalna.

Gledala sam u mladosti svoju prijateljicu sa Akademije kako se muči sa ultrakonzervativnim, patrijarhalnim očekivanjima svoje familije. Gledala sam tu njenu familiju kao čudne primerke ljudske rase, zatočene u okovima davno odbačenih predrasuda i zastarelih uverenja. Žalila sam ih.

Sad kad se prisetim te mlade, ambiciozne, odlučne mlade devojke koja je mislila da sve može, moram se nasmeati. Zapravo se može tako malo - rekla je tada.

Legendarna jugoslovenska glumica Mira Furlan umrla je u 65. godini, objavljeno je na njenom zvaničnom Tviter nalogu. Kako prenosi Variety, glumica je preminula u sredu 20. januara.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati