Savremena žena

T. D.

12. 01. 2021. 20:00 1

Saveti vaspitačice: Šta sve možemo da napravimo s decom u kući

Predlozi jedne mame i beogradske vaspitačice kako da zabavimo mlađu decu dok traje zima su više nego korisni. Goranka Božić Ćajić nam je pokazala kako možemo da se zaigramo i da budemo kreativni u igri s najmlađima, a da koristimo sastojke iz kućne radinosti.

Ukrasi, ne samo za jelku, mogu biti jednostavni i vrlo pristupačni od samo tri sastojka koje svi imamo u kući:

- Šolja soda bikarbone, šolja gustina i dve trećine vode koje kuvamo na tihoj vatri, a potom se lako modeluju i oblikuju po želji. Mešanjem sastojaka dobija se mekana smesa koju mogu valjati i nevešte male ruke.

- Od crnog hamera roditelji mogu izrezati različite oblike, koje će pomoću lepka i mrvljene krede ukrasiti.

- Od samo tri čačkalice, koje se silikonom spoje, nastaje efektan ukras, koji se premaže lepkom i pospe šljokicama.

Recept za plastelin

- Za najmlađi uzrast najbolje igre su one koje uključuju razvoj motorike, jer je u tom periodu najveća potreba za kretanjem. Uz pomoć kep trake lako se naprave putanje za kretanje i razne prepreke koje dete treba savladati. Tu su i igre plastelinom koji možete napraviti sami, mnogo je mekši i lakši za oblikovanje od onog koji kupujemo u knjižarama.

Recept:

2 šolje brašna

2 šolje vode

1 šolja soli

2 kašike ulja

1 limuntus

Boja po želji, skuvati na tihoj vatri

Deca u ovom periodu vole skrivalice, njih možete napraviti od kutija dodati marame, jastuke i maštarija može da počne!

Simbolička igra, igra uloga

- Nakon treće godine dolazi do izražaja simbolička igra, igra uloga, deca oponašaju i vole se naći u različitim ulogama, na jednostavan način uz malo truda možete napraviti pekaru, frizerski salon, pa čak i laboratoriju! Zainteresovani su za istraživanje, eksperimentisanje pa mnogo toga možete u kućnim uslovima sa soda bikarbonom. Vulkani, npr. nastaju mešanjem baze i kiseline uz dodatak boje za kolače, desiće se prava čarolija!

Napravite memorijske kartice sami

- Kod starijih predškolaca možete stimulisati razvoj pažnje i koncentracije koristeći memorijske kartice koje lako možete napraviti sami, uz pomoć štipaljki i malo papira učiti ih pojmu broja, napraviti kalendar vremena, te učiti dane u nedelji i doba dana...

Mama "tri u jedan"

- Ja sam mama "tri u jedan". Nakon srednje medicinske, završila sam Visoku medicinsku školu, potom Visoku školu za obrazovanje vaspitača i specijalizaciju za rad sa decom sa smetnjama u razvoju. Nakon dugog staža u školskoj klupi mogu reći da je teorija neophodna, ali ako radite sa decom, a nemate osećaja i ne umete prepoznati dečje potrebe, onda nijedna škola to ne može da nadoknadi. Teorija bez prakse je beskorisna, a praksa bez teorije opasna!

Šta mališani najviše vole

- Deca najviše vole da istražuju kroz igru, na nama je da osluškujemo njihova interesovanja i afinitete, da ih osamostalimo i tako razvijemo sve sposobnosti koje će im biti potrebne da se snalaze u životu i budu zadovoljni ljudi. Neophodno je poštovati ličnost deteta i isto tako je važno postaviti granice jer ako granice ne postoje dete postaje isfrustrirano. 

Kako da se organizujemo u ovo "ludo vreme"

- Vreme u kom živimo, dovelo je do toga da deca sve više vremena provode pred ekranima, zbog toga su im interesovanja i pažnja suženi. Uz niz predloga kako da provedete vreme sa decom, napomena je da ono bude kvalitetno. Makar to bilo i pola sata dnevno, bavite se detetom kroz igru ili neku aktivnost na otvorenom prostoru.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati