Savremena žena

25. 11. 2020. 13:07 0

Počast i protest: Anja Rubik gola na naslovnoj Voga

Poljsko izdanje časopisa Vog (Vogue) odalo je počast ženama koje se bore za povlačenje konzervativnog zakona o abortusu - na naslovnici je manekenka Anja Rubik pozirala vezanih ruku crvenim platnom, ali i potpuno obnažena.

Anja na licu ima naslikanu crvenu munju, simbol protesta žena i muškaraca koji su nedeljama, na ulicama, zahtevali da se povuče zakon koji zabranjuje abortus u gotovo svim slučajevima. Nakon besa građana, usvajanje kontroverznog zakona je odloženo.

Ustavni sud Poljske je 22. oktobra presudio da aboruts fetusa sa urođenim defektima krši ustav, i tako su pooštrili zakon koji je već bio jedan od najrestriktivnijih evropskih zakona o pobačaju. Presuda bi značila da su pobačaji dozvoljeni samo u slučajevima silovanja ili incesta.

Sada je i Vog Poljske otvoreno zauzeo stav protiv presude u svom najnovijem izdanju, na kojem su istaknute reči “snaga žena”.- Sve što se tiče Poljaka odnosi se i na nas. To je slučaj od prvog izdanja poljskog Vogue-a i uvek će biti tako - navodi se u izjavi redakcije poljskog Voga.

Rubik je objavila naslovnicu na sopstvenom Instagramu, nazvavši je jednom od “najvažnijih i najličnijih naslovnica i portreta u karijeri”.- Pravo žene da bira je lakmusov test za zdravo, progresivno društvo. Ovaj trenutak će uticati na poljsko društvo u narednim decenijama. Država ograničava žene potpunom zabranom pobačaja i ograničavanjem njihovih reproduktivnih prava. Reproduktivna prava su ljudska prava, garantuju slobodu odlučivanja o našem životu, našim telima, našem zdravlju i našoj sudbini - napisala je manekenka.Podsetimo, Poljska je većinski katoličko, konzervativno društvo sa jednim od najstrožih Zakona o abortusu u Evropi. Uprkos tome, istraživanja javnog mnjenja, pre donošenja presude, pokazala su da jako mali broj ljudi zapravo podržava dodatno pooštravanje zakona. To, međutim, nije sprečilo potpredsednika poljkse vlade Jaroslava Kačinjskog i njegovu stranku da svesno ignorišu konsenzus javnosti i nametnu svoju ideološku i versku agendu koju već godinama pokušavaju da sprovedu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati