Savremena žena

Direktno.rs

16. 11. 2020. 10:38 2

Na porodiljskom prima 673 dinara: "Posao ako nećeš ostati trudna"

Uznemirujuće priče žena koje su doživele različite neprijatnosti na poslu zbog porodiljskog odsustva deo su svakodnevice u Srbiji. Još jedan dokaz za to je veliki odjek na Instagramu voditeljke Ane Mihajlovski kojoj posle posta na temu nazaštićenosti porodilja žene ne prestaju da se javljaju.

Naime, Ana Mihajlovski je objavila da je “33 odsto ispitanih odlagalo materinstvo zbog straha od otkaza ili gubitka poslovne pozicije”, a veliki broj žena je na to reagovao svojim pričama i primerima.

- Ja moram i svoj slučaj da podelim. Ja sam ostala trudna u januaru prošle godine, radila sam bez prijave, jer je poslodavac čekao da mi se navrši šest meseci na birou, pa tek onda da me prijavi jer mu se tako isplati, jel’ te. Prijavio me u martu, ja krajem aprila otišla na trudničko. I primala sam porodiljsko 673 dinara, verovali ili ne - napisala je jedna žena.

Kako su Ani pristizale nove poruke žena koje traže svoja prava, ona ih je tako delila na Instagramu.

- Mene posle devet godina rada u firmi, posle porodiljskog sa trećim detetom nisu vratili na posao, ni dan.. Dobro jutro, Srbijo.. I saopštili mi deset dana pre isteka porodiljskog.. Dobro jutro, Srbijo - podelila je svoju muku majka troje dece. 

- Meni su po povratku s porodiljskog smanjili platu, degradirali me za dve pozicije, ukinuli putne troškove i parking mesto”, glasi jedna od poruka, a odmah posle nje i sledeća.

Javile su se i žene koje su morale da obećaju prilikom zapošljavanja da neće ostati u drugom stanju naredne dve godine, kao i one koje su radile u firmama koje pripadnice lepšeg pola zapošljavaju isključivo na određeno vreme.

- Ja radim kao lekar, trenutno sam na porodiljskom. Dva puta za ovo vreme lekarima su povećavali plate po 10 odsto, meni naravno nisu jer sam na porodiljskom i mene to ne “kači” - napisala je doktorka. Njenu sudbinu deli i medicinska sestra!

Voditeljka se u nastavku izvinila što ne može da objavi sve poruke koje dobija jer ih je previše:

Ovo nije prvi put da Ana Mihajlovski ukazuje na razne probleme koji potresaju društvo u Srbiji. Nedavno je govorila o siromaštvu i takođe izazvala burne reakcije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati