Putovanja

Direktno.rs

20. 01. 2022. 09:00 5

11 neverovatnih stvari koje postoje samo u Švajcarskoj

I dok mi za sve probleme krivimo pun Mesec i retrogradni Merkur, Švajcarcima je za sve kriv vetar sa Alpa.

Kad neko kaže "Švajcarska", prvo na šta pomislimo su predivni Alpi, sveži sirevi i novac. Ipak, ova država nudi mnogo više od toga. Ovih 11 zanimljivih stvari su u Švajcarskoj sasvim uobičajene:

1. Recikliraj sve što možeš

Švajcarci se trude da recikliraju sve što mogu - novine, konzerve, staklo, čak i korišćen toaler papir i višak hrane. Oni recikliraju čak i korišćeno biljno ulje.

2. Putnici dobijaju novac ako prevoz kasni

Ako prevoz kasni sat vremena ili više, putnici imaju pravo na novčanu nadoknadu u iznosu od 50 odsto od vrednosti karte. Ako je putnik prinuđen da prenoći čekajući prevoz između dva grada, prevoznik je dužan da mu plati troškove prenoćišta.

3. Švajcarci ne vole bankovne kartice

Uprkos visokorazvijenom bankovnom sistemu, Švajcarci preferiraju keš. Čak i kada kupuju nešto veliko i skupo, poput automobila, Švajcarci će prvo podići novac u banci. Ova navika smatra se švajcarskim kulturnim fenomenom koji im pomaže da racionalno troše.

4. Jedna porodica, tri računa

Umesto da raspravljaju koji tip budžeta je bolji za porodicu, zajednički ili odvojen, Švajcarci se drže kompromisa. Preporučuje se da mladi parovi otvore tri bankovna računa. Jedan treba koristiti za račune, a druga dva za lične potrebe, hobije...

5. Švajcarci kod kuće nemaju Wi-FI

Neograničen pristup internetu danas je potreba, ali štedljivi Švajcarci nemaju Wi-Fi kod kuće, već koriste internet sa svojih mobilnih telefona, preko kojeg povezuju i kompjutere i laptopove za potrebe posla. Tako plaćaju jedan trošak umesto dva.

6. Ne ostavljaju bakšiš konobarima

U Švajcarskoj vas neće gledati popreko ako ne ostavite napojnicu finom konobaru. Ipak, ako žele da časte osoblje, Švajcarci će zaokružiti račun i reći: "Zadržite kusur".

7. Besplatni ženski proizvodi za higijenu

Aktivisti u Švajcarskoj izborili su se za automate sa besplatnim tamponima i ulošcima u školama i fakultetima širom zemlje kako bi pomogli siromašnim devojkama, ali i kako bi stali na put tabuu kada je u pitanju žensko telo.

8. Imaju čokoladu za žene

Švajcarci obožavaju čokoladu i prvi su u svetu po godišnjoj konzumaciji ovog slatkiša. Takođe, u Švajcarskoj postoji specijalna čokolada za žene, sa 17 alpskih biljaka za koje se veruje da ublažavaju menstrualne tegobe.

9. U Švajcarskoj žvake su tabu

Žvakanje žvake Švajcarci smatraju veoma iritantnim i znakom loših manira.

10. Pljuvanje je sasvim normalno

Švajcarci ne vide ništa pogrešno u tome ako pljuju na sred ulice. Isto važi i za duvanje nosa.

11. Vetar im je za sve kriv

"Fen" (Föhn) je ime vetra koji ponekad duva sa Alpa. Po njemu je i uređaj za sušenje kose dobio ime! I dok ljudi u drugim zemljama za razne probleme krive oluje, vreme, pun Mesec i retrogradni Merkur, Švajcarcima je ovaj vetar za sve kriv - od glabobolje i promena raspoloženja, do saobraćajnih nesreća.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati