Putovanja

Direktno.rs

27. 07. 2021. 09:00 1

Stounhendž gubi status svetske kulturne baštine?

Spomenik Stounhendž možda je sledeća lokacija u Velikoj Britaniji koja će izgubiti status spomenika koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine, zbog izgradnje tunela u njegovoj blizini.

 

Spomenik je dobio status „baštine u opasnosti“. Uneskov ogranak za kulturno nasleđe saopštio je britanskom ministarstvu da bi se ovaj spomenik iz doba neolita uskoro mogao naći na njihovoj listi baštine „u opasnosti“ ako se pored njega izgradi tunel vredan 1,7 milijardi funti.

Unesko će posvetiti posebnu pažnju i ostalim lokalitetima, a ima ih 31 na popisu Ujedinjenog Kraljevstva, uključujući Vestminstersku palatu i vrtove Kev.

Među ostale lokacije za koje se očekuje da će biti pod većim lupom Uneska, spadaju Stounhendž, Edinburg, Londonski toranj i istorijsko rudarsko područje Kornvola. 

Kris Blendford, predsednik Svetske baštine u Velikoj Britaniji istakao je da je potrebno da postoji svest vlasti o važnosti Uneskovih mesta, svrstanih u red međunarodnih dragulja.

„To su mesta od međunarodnog značaja i ona su najbolje od najboljeg iz naših kulturnih baština. U trenutku kada smo van EU i želimo da nas ozbiljno shvate na međunarodnom nivou, zašto ne bismo iskoristili ovu neverovatnu imovinu od tolikog značaja da nam pomognemo u tome“, rekao je Blendford.

Šefovi Uneska kritikovali su vladu Velike Britanije zbog toga što nije „ispunila svoje obaveze" da zaštiti viktorijansko priobalje Liverpula koje je izgubilo status svetske baštine i optužile su godine razvoja za „nepovratni gubitak“ njegove istorijske vrednosti.

Sekretar za saobraćaj Grant Saps dao je zeleno svetlo za radove u novembru, uprkos upozorenjima Uneska da će imati „negativan uticaj" na istorijsku vrednost područja.
Očekuje se da će viši sud za nekoliko sedmica odlučiti da li će se projekat izgradnje tunela nastaviti, posle sudske revizije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati