Putovanja

[ Izvor: rts ]

14. 07. 2021. 15:24 1

Šta od lekova poneti na godišnji odmor?

Šta ovoga leta mora da se nađe u našoj putnoj apoteci? Kako i gde da čuvamo lekove? Ukoliko putujemo sa bebom, šta još da ponesemo? Na ova pitanja odgovore su dale gošće Jutarnjeg programa RTS-a,Tatjana Šipetić, direktorka Farmaceutske komore Srbije i dr Snežana Rsovac, pedijatar Dečije klinike u Tiršovoj.

- Osoba sam koja nosi sve kada kreće na put, pa je moja putna apoteka velika. Ono što je najvažnije, lek za temperaturu, za bolove, lekove za stomačne probleme i dijareju, probiotik, aktivni ugalj,elektrolite koji se rastvaraju u vodi. Ako imate alergije, onda treba poneti tablete, kreme posle uboda insekata. Lekove protiv mučnine na putovanju, sredstvo za dezinfekciju i flastere", rekla je Tatjana Šipetić.

Kako je istakla dr Snežana Rsovac, kada kreće na odmor, u zavisnosti od godišnjeg doba, prilagođava se potrebama putovanja.

Kako čuvati lekove na putovanju,u originalnom pakovanju ili van nje?

- Preporučila bih da prvo proverimo rokove trajanja lekova, da li imamo dovoljnu količinu lekova za period boravka, važno je sačuvati uputstvo - istakla je Tatjana Šipetić.

- Ako na put povedemo bebu obavezni su analgetici i antipiuretici, u originalni sastavima.Treba se konsultovati sa svojim pedijatrom, bebama se ne preporučuju lekovi za mučninu, pribor za prvu pomoć, kao i kreme za zaštitu od sunca - rekla je dr Snežana Rsovac, pedijatar Dečije klinike u Tiršovoj.

Pošto je pandemija još u toku, doktorka Snežana Rsovac napominje da se treba pridržavati svih propisanih mera.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati