Putovanja

Direktno.rs

12. 04. 2021. 18:54 1

Majstorski put: Predivna zaboravljena saobraćajnica sa hrpom priča

Jeste li čuli za Majstorski put? Ta se zanimljiva deonica smestila između Svetog Roka i Obrovca, preko prevoja Mali Alan na nadmorskoj visini od 1045 metara, a danas privlači svakog biciklistu, motoristu i ljubitelja neviđenih lepota. Osim tolikih lepota, prepuna je i zanimljivih priča.

Osim tolikih lepota, prepuna je i zanimljivih priča.

Stvaranje kraćeg i bržeg puta do Dalmacije

U prvoj polocini 19. veka, po nalogu bečkog dvora, koje je trebao kraći i brži put do Zadra i Dalmacije, majstor Josip Kajetan Kažić izgradio je najsavremeniji put tog vremena u ovom delu Europe. S gradnjom se počelo iz Obrovca prema prevoju Mali Alan, ondašnjem završetku dalmatinske granice pa sve do Svetog Roka, gde se spajala s već postojećom trasom Dalmatinskog puta. Zbog teškog i nepristupačnog terena celi je poduhvat bio vrlo zahtevan, pa su ga pratili problemi i poteškoće.

Legenda o nastanku

Probijanje stena bilo je toliko teško za doba bez mašina da je o nastanku puta nastala i legenda. Prema legendi, radnici su se projektantu Knežiću žalili na nemoguće uslove probijanja, a on ih je pridobio ponudom koja se ne odbija: mera zlata za istu težinu kamena. Danas ta 41 kilometar duga prometnica, pod zaštitom Ministarstva kulture Hrvatske kao istorijski put i kulturno dobro, privlači avanturiste i zaljubljenike u prirodu i sport.Savršena avantura

S koje god strane da krenete, morske ili planinske, do sada bi leti teško prošlo više od nekoliko minuta, a da ne sretnete nekog biciklistu, planinara, trkača, automobil ili čak filmofila. Ovaj poslednji mogao bi vas iznenaditi, ali to će vam objasniti činjenica da se tamo nalazi Vinetuov grob, koji se sjedinio s planinom. Okolno planinsko područje poslužilo je kao kulisa za kultni nemački film o indijanskom poglavici, pa se često mogu pronaći fanovi koji upijaju misticizam tog mesta, piše "punkufer.dnevnik.hr".Ostaci nekadašnjih svratišta

Duh istorije manifestuje se i u zaostalim austrougarskim ruševinama koje su nekad bile svratišta za putnike koji su se noćima sklanjali od hladnoće, zveri i razbojnika. Razbojnici su bili stvarna pretnja u to vreme, o čemu svedoči i spomenik oružniku Francesku Fracasu, koji je životom platio svoju hrabrost štiteći Majstorski pu i njegove putnike od 22 razbojnika s kojima se sam sukobio.Mitska bića u Tulovim gredama

Iako pogled u bilo kojem smeru ostavlja bez daha, pažnju privlače i Tulove grede. Uz te su stene vezane razne narodna predanja. Onde su se izlegali zmajevi, a u njima su živele i nevidljive velebitske vile. Treće mitsko biće u tim stenama za koje se verovalo da postoji jeste Crna Kraljica, koja je donosila nesreću. To je mitsko biće dalo ime planinskom prevoju Kraljičinim vratima. Njihov impozantan izgled i osećaj strahopoštovanja koji izazovu u vama učini će vam jasnim zašto se toliko legendi i priča veže uz taj kraj. U podnožju greda ne propustite proveriti crkvicu sv. Franje pomalo neobične arhitekture, s tremovima na obe strane - prema moru i prema planini.

Simbolični su ti tremovi jer takva je Majstorski put. S jedne strane pogled puca na kanjon Zrmanje te Karinsko i Novigradsko more, dok su s druge strane Tulove grede i Velebit. Ravni okruzi pružaju se kao na dlanu u jednom trenutku, dok u drugom gledamo oba Maslenička mosta. Sever i jug, spojeni s četrdeset kilometara istorije. Posetu Majstorskom putu možete isplanirati i nakon što se uputite na avanturu života Highlander Velebit, koji se održava u septembru i tako u jednom potezu doživeti dve predivne pustolovine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati