Putovanja

Direktno.rs

06. 01. 2021. 14:24 0

U Italiji se prodaju kuće za evro, a u Španiji cela sela

Depopulacija ruralnih područja teško je pogodila i Španiju, tačnije, najviše regija Galicija. U pokušaju da ožive hiljade pustih sela, jedna lokalna meštanka pokrenula je specifičan biznis.

Prema podacima španskog nacionalnog tela za statistiku INE, u Galiciji je čak 3.562 sela napušteno, i da sve bude još gore, taj broj se povećava za jedno selo svake nedelje.

Zbog toga su Rosi Kostoja i njen suprug rođeni Britanac Mark Adkinson, osnovali firmu čiji je cilj da pomogne u rešavanju problema. Naime, oni prodaju cela sela u pokušaju da vrate stanovnike u zaseoke Galicije.

"Prodajem deo istorije"

Kostoja, inače veterinarka, prvi deo karijere provela je radeći sa poljoprivrednicima i njihovom stokom. Tako je bilo sve do 2005. godine kada je sa suprugom osnovala firmu za kupovinu i prodaju seoskih imanja. Danas prodaju kuća i sela obavlja preko Interneta, a kupci joj dolaze sami. To su uglavnom Britanci, ali Amerikanci i Španci iz drugih delova zemlje.

Najteži deo prodaje celog sela je prikupljanje potrebnih pravnih dokumenata, kaže Rosi, ali to nije jedino čemu posvećuje mnogo pažnje.

- Takođe, veoma mi je važno da odaberem pravog novog vlasnika. Prodajem deo svoje zemlje, deo galicijske istorije - kaže ona.

Nedavno je prodala imanje kupcu iz Londona kojeg je odabrala između 200 kandidata.

- Sela koja nudimo na prodaju imaju različite cene u zavisnosti od njihovih karakteristika. Neka prodajemo i ispod 50.000 evra, a neka i do dva miliona evra. To zavisi od lokacije, gde se nalaze imanja, da li su u ruševinama ... - objasnila je za "BBC".

Skoro su prodali jedno selo sa tri kuće, ogromnim terenima i plažom u blizini primorskog grada Viveiro za 300.000 evra. Nova vlasnica Serena Evans, njen suprug i dve ćerke, zadovoljna je kupovinom.

- Posedujemo mali delić Galicije. Mi želimo da budemo tu, provodimo vreme i uživamo u tome - kaže Evansova, inače Britanka.

Druga sela još čekaju nove vlasnike.

- Nekada smo imali 30 ili 40 komšija. Tužno me je videti kako selo izgleda sada - kaže Benita Felgeira iz O Penso, jednog od sela koje je trenutno na prodaju.

Pitanje iseljavanja iz ruralnih delova Španije i dalje je predmet debate, a lokalni pokreti poput "Prazna Španija" pokušavaju da privuku pažnju političara. Regionalni predsednik Galicije, Alberto Nunez Feijo, uveo je podsticaje kako bi ohrabrio Galičane koji rade u inostranstvu da se vrate na svoja ognjišta.

Rosi Kostoja optimistična je kada je reč o praznim selima Galicije.

- Danas, zahvaljujući internetu, možete živeti u selu i ostati povezani. Predivno je ponovo naseliti sva ova napuštena sela, ponovo naseliti Španiju - zaključuje ona.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati