Putovanja

Direktno.rs

21. 10. 2020. 07:01 0

Evropski Alkatraz iz kog nikada niko nije pobegao!

Bogati kriminalci su mogli da podmite čuvare kako bi dobili sopstvenu ćeliju, raskošan obrok i druge beneficije. Siromašni su, pak, umirali od gladi i bolesti u ćelijama bez dnevnog svetla ...

Nekadašnji franckuski zatvor na ostrvu If mnogi još uvek nazivaju evropskim Alkatrazom. To je minijaturno ostrvo koje se prostire na 0,03 kvadratna kilometra u zalivu koji je udaljen tri i po kilometara od stare marsejske luke, a na kom dominira tvrđava na tri sprata.Chateau d'If sagradio je francuski kralj Franjo prvi početkom 16. veka kako bi zaštitio obalu od invazije, ali i da bi sakrio novu flotu galija od znatiželjnih očiju. Zbog utvrđenja samog ostrva, ali i nemilosrdnih morskih struja oko njega, ispostavilo se da je ostrvo idealno mesto za zatvor, piše "Punkufer.hr".

Od 1580. do 1871. godine ovde su služili kaznu neki od najopasnijih zločinaca tog vremena, kao i verski i politički zatvorenici koji su se protivili aktuelnoj vlasti. Bogati kriminalci su mogli da podmite čuvare kako bi dobili sopstvenu ćeliju, raskošan obrok i druge beneficije. Dok su siromašni, pak, umirali od gladi i bolesti u ćelijama bez dnevnog svetla.Ali zatvor je postao planetarno popularan tek pošto ga je Aleksandar Dumas spomenuo u čuvenom romanu Grof Monte Kristo, 1844. godine. Iako je glavni junak Edmont Dantes uspešno pobegao iz ovog zatvora posle 14 godina zatočeništva, u stvarnosti nije zabeležen uspešan slučaj bekstva iz Ifa.Velika popularnost romana takođe je doprinela raspuštanju zatvora i otvaranju ostrva za javnost 1890. godine. Od tada je postala glavna turistička atrakcija koju posećuju gosti iz celog sveta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati