Putovanja

Direktno.rs

04. 08. 2020. 08:46 0

Ova zgrada u Japana je postala viralni hit: Evo zbog čega

Zgrada u Japanu "Gate Tower" samo je jedna od brojnih impresivnih zgrada u Osaki, ali ono po čemu je jedinstvena u svetu je funkcionalni autoput koji prolazi kroz nju.

Fotografije ove arhitektonske anomalije kruže društvenim mrežama već više od dve decenije, a svako malo ponovo postanu viralne i nije teško videti zbog čega.

Promet kroz 16-spratnu poslovnu zgradu nimalo ne utiče na ljude koji rade u njoj. Liftovi su smešteni na bočnoj strani zgrade, a samo autoput ne dodiruje zgradu koja je ionako dobro izolovana od saobraćajne buke i vibracija."Gate Tower" bio je rezultat kompromisa u petogodišnjem sporu oko zemljišta.

Vlasnička prava držala je firma koja se bavila drvom i ugljem još od perioda Meija, ali stanje zgrada na zemljištu pogoršavalo se s vremenom zbog postupnog propadanja poslovanja, prenosi "Oddity Central".Međutim, 1983. godine, kad je odobreno preuređenje područja, vlasnici zemljišta nisu dobili dozvole jer je japanska vlada već isplanirala da autoput Hanšin prolazi tamo. To je bio početak duge i mučne pravne bitke.

Kako bi izbegli dalje odgađanje izgradnje autoputa, japanska vlada predložila je zanimljiv kompromis. Firma bi zadržala vlasništvo nad zemljom, ali pristala bi da autoput prođe kroz njihovo vlasništvo.Deo autoputa koji prolazi zgradom tako je službeno postao i njen stanar, a kao takav naveden je na spisku stanara po spratovima i plaća stanarinu. 

Spratovi od petog do sedmog nedostupni su liftom, s obzirom na to da su zauzeti neobičnim stanarom, ali može se doći do osmog sprata i posmatrati saobraćaj ispod.

Vožnja kroz zgradu nije posebno uzbudljiva, s obzirom na to da praktično prolazite kratkim tunelom, ali jedinstveni podvig ne prestaje da oduševljava korisnike društvenih mreža.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Jede mi se nešto slatko

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati