Ljubav

Direktno.rs

22. 01. 2022. 21:33 0

Koji pol teže podnosi USAMLJENOST: Postoji dokaz

Naučnici su pokušali da utvrde vezu između samoće i upalnih procesa u organizmu kod oba pola.

Samoća može da bude izuzetno teška jer su ljudi socijalna bića kojima su kontakti sa drugim ljudima neophodni.

Ako nemamo sa kim da delimo sreću i teške momente, verovatno se osećamo usamljeno.

Međutim, naučnici su želeli da ispitaju kome teže pada samoća – ženama ili muškarcima?

Da bi došli do zaključka, oni su u Kopenhagenu sproveli istraživanje u kojem je proučavano 4.835 uzoraka krvi ljudi, kako bi ispitali uzroke upalnih procesa, odnosno da li postoji veza između osećaja usamljenosti i unutrašnjih promena u organizmu, i kod muškaraca, i kod žena.

– Pronašli smo značajnu povezanost između raskida partnerstva ili godina koje su pojedinci proveli sami i upale – samo kod muškaraca – rekla je doktorka i autor studije Karolina Dejvidsen, istraživač – saradnik na Odeljenju za javno zdravlje Univerziteta u Kopenhagenu.

Naučnici su došli do zaključka da su žene manje ugrožene kada je u pitanju samoća.

– Ova studija jača vezu koju su stručnjaci videli između nervnog sistema i upala, što je značajan doprinos razumevanju srčanih bolesti – reklao je Elijakim Kiselv, docent na Herbejskom univerzitetu u Jerusalimu.

Znajući da se rizik od upale može povećati, doktor Piter Libi, specijalista za kardiovaskularnu medicinu u Brigamu, dodao je da savetuje pacijentima da teže zdravom načinu života.

– Kada se suočite sa nedaćama bilo koje vrste, redovna fizička aktivnost i zdrava ishrana mogu pomoći dobrobiti, psihološkom i biološkom uspehu – ističe doktor.

Libi je proučavao običaje u više od 30 zemalja i obavio više od 140 intervjua sa samcima u Sjedinjenim Državama i Evropi, sa ljudima između 30 i 78 godina koji su bili različiti po polu, seksualnoj opredeljenosti, socioekonomskom i etničkom poreklu.

Otkrio je da ključne razlike između srećnih i nesrećnih samaca zavise od toga da li su samci prihvatili stereotipe i da im nije stalo da budu srećni, ili rade na tome da se osećaju ispunjeno.

– Usamljenost nekih srećnih samaca može da se nadoknadi, na primer, sticanjem uzbudljivih iskustava, poput putovanja ili pronalaženja novih hobija – rekao je Elijakim Kislev.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]

Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati