Ljubav

Direktno.rs

20. 12. 2021. 22:02 0

Razlikujte ljubav od manipulacije: Pokloni, zabluda?

Nadamo se da do sada niste bili u iskušenju da zamenite pojmove iz naslova, verujući da ste na tragu dobre veze.

Zabluda se može javiti u početku, kada ne sagledavamo širu sliku, već opijeni najlepšim emocijama uživamo u trenutku, da bismo tek kasnije možda prepoznali znake upozorenja. Ostanite sa nama i u nastavku, ukoliko želite da saznate koji to znaci pažnje i oblici ponašanja mogu zapravo biti varka.

1. Insistira na porukama i pozivima

Toliko mu nedostaješ kad si u izlasku sa prijateljima da ti jednostavno mora poslati tri dugačke poruke zaredom. Radi li se o pažnji? Može biti. Puno je komunikacije na početku veze – pogotovo kada niste zajedno. Naravno, nedostajete jedno drugome, a ako susret u tom trenutku nije moguć, to je najlakše iskazati porukom ili pozivom. U tome nema ništa loše. Problem nastaje kada te poruke postanu stresne i počnu da vas „plašeˮ. Ako vam to smeta, zašto ne biste odmah na to skrenuli pažnju ili prosto raskinuli.

2. Želi da zna vaše kretanje u svakom trenutku

Ovo može biti simpatično na prvu. Želi da održava kontakt, da provodi vreme sa vama i razgovara… Ali, u ovom slučaju radi se o situaciji u kojoj osoba postaje, na neki način, vaša senka. On želi znati svaki vaš korak, koga ste upoznali, gde, o čemu ste razgovarali, kako ste se osećali… Sve! Očekuje se detaljan izveštaj. U ime ljubavi. Ali, ako postoje ljubav, poverenje i poštovanje – tri vrlo važne komponente zdrave veze – onda takvo preterano ponašanje ne bi smelo da bude prisutno.

3. Neumereno iskazuje naklonost

Reč je o još jednom znaku upozorenja. Ako vas iskreno voli i nije mu/joj stalo do vas, onda takve pompezne izjave nisu potrebne. Ovu iskrenu ljubav osetićete kroz njene/njegove postupke. Naravno, lepo je čuti da ste voljeni, ali problem je u načinu na koji se to izražava. Je lʾ jednostavno reći volim te ili se zbog te izjave osećate krivim? Sledi li izjava obično kada on/ona negde omane? Nakon svađe? Nakon neopravdanog napada na vas jer nešto niste učinili?

4. Ne može da zamisli život bez vas

Lak je na rečima: „Stvarno mi puno značiš, bez tebe bih umroˮ. Romantično? Hm, ne baš. Može se pretvoriti u nešto bizarnije, pogotovo ako radite nešto što nije po volji vašeg partnera. Tipično za emocionalne manipulatore.

5. Koristi izgovor da vas puno voli

Kada vas, na primer, jako naljuti svojom ljubomorom, svoje ponašanje opravdava time da je to zato što vas jako voli. Ili, kada imate 10 propuštenih poziva na telefonu, a zatim još najmanje 10 poruka… Jasno je da je jako uzrujan. Ali to je zato što on/ona toliko brine i voli vas, bar tako kaže.

6. Zasipa vas poklonima

Lepo. Do trenutka kada sve što vam je dao postane sredstvo iznude.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]

Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati