Ljubav

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

11. 10. 2021. 21:57 1

Skidanje kondoma bez pristanka konačno zabranjeno

Prošlog četvrtka, guverner Kalifornije Gavin Njusom potpisao je zakon koji zabranjuje uklanjanje kondoma sa polnog organa bez pristanka, poznato kao "stealthing". Ovim aktom je Kalifornija postala prva američka država koja je ovakav potez učinila nezakonitim.

Još jedno istraživanje iz 2019. pokazalo je da je skoro 10 odsto muškaraca prijavilo uklanjanje kondoma tokom seksa bez pristanka druge osobe.

"Dužnost žene je da raširi noge", napisali su komentatori, a pravo muškarca da "raširi svoje seme".

Međutim, dok je svest o ovakvim situacijama rasla, zakonodavni odgovor je zaostao.

Čak i u zemljama u kojima se skidanje kondoma bez pristanka smatra seksualnim zlostavljanjem - uključujući Veliku Britaniju, Novi Zeland i Nemačku - retko se krivično goni, delom zbog teškoća u dokazivanju namere.

Ovo je prednost građanskih tužbi. Teret dokazivanja je manji nego u krivičnim predmetima, a odluka o podnošenju zahteva za tužbu leži na žrtvama, prenosi BBC.

Međutim, zakon će svakako omogućiti seksualnim radnicama da tuže klijente koji uklanjaju kondome, poručila je Makin Dogan koja je imala iskustvo neželjene trudnoće sa klijentom.

"I nadamo se da će otvoriti put daljoj pravnoj zaštiti seksualnih radnica i drugih grupa koje su obično marginalizovane u sistemu krivičnog pravosuđa", istakla je ona.

Još uvek postoji problem da se slučajevi seksualnog zlostavljanja uopšte razmatraju, a oni koji iznesu ove tvrdnje često nailaze na "proveru i skepticizam". A što se tiče uklanjanja kondoma bez pristanka, ovaj odgovor je pojačan jer se, "po definiciji, šteta dešava nakon što su pristali na seks".

Ovaj potez je proslavljen kao važan prvi korak, posebno nakon što su nedavni pokušaji da se donesu slični zakoni u Njujorku i Viskonsinu propali.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]

Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati