Ljubav

12. 07. 2021. 12:13 0

Reći prijatelju da je u lošoj vezi? Struka zna kako

Bliskost prijateljstva podrazumeva iskrenost, ali kad su u pitanju romantične veze i partneri prijatelja, mnogi radije ćute. Stručnjaci kažu da je to pogrešno i da treba reći svoje mišljenje.

1. Pišite dnevnik

- Ako ste zabrinuti oko izbora partnera vašeg prijatelja, pišite dnevnik o tim brigama. Pre nego što odlučite treba li reagovati, važno je da se odredi šta vas točno zabrinjava kod izabranika vašeg prijatelja. To pomaže proceniti i da li je reč o stvarnom problemu ili vašem prtljagu - kaže psiholog Karla Menli objašnjavajući kako je moguće da neko ko je upravo izašao iz loše veze projektuje vlastite strahove na vezu svog prijatelja.

Pisanjem dnevnika možete uneti iskrenost u vlastitu percepciju prošlih veza.

2. Razmislite o ishodu

Ako i posle pisanja dnevnika osećate nelagodu i zabrinutost oko prijateljevog izabranika Menli savetuje da zamislite različite ishode šta bi moglo da se desi ako nešto kažete prijatelju, a šta ako ništa ne kažete.

3. Izvagajte rizik

Kada promišljate trebate li prijatelja upozoriti na partnera, često se pitate hoće li to uništiti vaše prijateljstvo. Zavisno od sposobnosti prijatelja da prihvati kritiku, njihove vlastite neiskrenosti prema sebi ili pak traženja uporišta i utehe u vezi, mogu odgovoriti na različite načine. To može biti zahvalnost, ali i ljutnja i prekid prijateljstva.

Zato pre nego što se odlučite na takav razgovor, zapitajte se jeste li spremni da preuzmete rizik.

- Većina ljudi će reći da će lakše živeti znajući da su rekli istinu i uradil pravu stvar čak i ako to znači gubitak prijatelja, ali ima i onih koji će radije zadržati prijateljstvo ćuteći i nakon desetak godina biti spremni pomoći prijatelju u nevolji - kaže dr. Manli.

Ako je prijatelj u vezi sa zlostavljačem, a takva je u proseku svaka sedma veza, možda je važnije sačuvati prijateljstvo da biste prijatelju osigurali podršku.

4. Odredite da li imate pravo išta reći

Kako biste odlučili trebate li se uopšte mešati, dr. Manli kaže da se morate zapitati dva važna pitanja, a to su koliko ste bliski sa prijateljem i možete li živeti sa sobom ako ništa ne kažete.

Ako ste bliski i smatrate da sebi nećete moći da oprostite ćutanje, onda imate pravo reći što vas zabrinjava.

5. Razgovarajte oči u oči

Ako ste odlučili da razgovarate, razgovor mora biti ličan i u mirnom, sigurnom okruženju. Dr. Manli kaže da iako možda niste jedini koji brine, bolje je razgovor obaviti nasamo i bez prisustva drugih prijatelja ili grupe ljudi. Ako se prijatelju s tom temom obrati grupa ljudi, mogao bi da ima utisak da želite da ga uplašite.

6. Bez osude i nametanja krivice

- Prilikom takvog razgovora nikako ne koristite reči koje mogu ukazivati na osudu ili krivicu. Pomoći će izjave poput: Primetio sam da tvoj partner deluje kao čovek koji jako voli da te kontroliše. Žao mi je zbog toga i zabrinjava me tvoja budućnost. Ne znam da li si ti to primetio, ali zbog mirne savesti nisam mogao da ćutim - savetuje psiholog.

7. Ponudite rešenja

Kod takvog razgovora nije nužno samo ukazati na problem, nego i na moguća rješenja.

Na primer, možete prijatelja uputiti na mogućnost savetovanja za parove, objasniti im da ćete im biti podrška u slučaju da razmišljaju kako okončati takvu vezu, ali i da ćete biti tu za njih ako odluče da ostanu uz takvog partnera.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]

Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati