Ljubav

[ Izvor: Telegraf.rs ]

12. 07. 2021. 20:57 3

Partner vas uslovljava: Kad je dosta?

Mnogi partneri su skloni da postavljaju različite zahteve i da očekuju od druge strane da se zbog njih odrekne dotadašnjeg načina života.

Mnogi ljudi su spremni na razne ustupke zbog ljubavi i da bi održali vezu sa onim u koga su zaljubljeni ili koga vole, pa tako pristaju i na razna uslovljavanja.

Za mnoge od tih zahteva koje partneri postavljaju jedni drugima u vezi, psiholozi tvrde da su upozoravajući da u vezi "nešto ne štima".

Neretko ćete čuti da žene u vezi traže da se partner "odrekne" drugarica, odnosno da se ne druži sa ženama iz svog okruženja i obrnuto.

Muškarci su u mnogim slučajevima ljubomorni na najbolje drugove svojih partnerki, a kao pokriće za to im je što uglavnom ne veruju u muško - ženska prijateljstva.

Postoje i oni koji od partnera očekuju da zbog ljubavi naprave distancu i od porodice.

- Kada sam počeo da se zabavljam s devojkom, ona je imala najboljeg druga s kojim je bila nerazdvojna. Ne verujem u muško - ženska prijateljstva i moj uslov da ostanem s njom je bio da prekine kontakt sa prijateljem - kaže Dejan.

On dodaje da je ona ispoštovala uslov i da su se zabavljali godinu i po dana.

Ona je prekinula svaki kontakt s najboljim drugom, ali smo raskinuli zato što me je prevarila sa kolegom s fakulteta - kaže ovaj dvadesetpetogodišnji momak.

Koliko daleko takvi zahtevi mogu da idu, govori i primer devojke kojoj je dečko zabranio da čita knjige, a za sve to je imao suludo objašnjenje.

Anonimna devojka požalila se korisnicima Redita na svog partnera i njegov neobičan zahtev. Kako kaže, ona voli da čita knjige, to je smiruje i voli da odluta u neki drugi svet.

Često je čitala ljubavne romane u kojima se ponekad opisuju i intimne scene i kako navodi, tu je zapravo nastao problem.

Naime, njen partner smatra da je to prevara, jer dok to čita zamišlja opisane scene i ljude, odnosno muškarce.

- Ne čitam knjige zbog tih delova, ali on to ne razume. Ne znam šta da radim - prokomentarisala je devojka.

Vreme je da razmislite o toj vezi

- Ukoliko ste spremni na uslovljavanja kao što je da prestanete da se družite sa prijateljima ili ne viđate sa porodicom, čak da prestane ta čitate knjige, onda u vašem odnosu s partnerom nešto ne valja - kaže za Telegraf psihijatar Jovan Marić.

On dodaje da je dobar primer šta sve ljudima padne na pamet kao zahtev devojka čiji momak je bio ljubomoran na čitanje knjiga.

- Ljubomora je odraz nesigurnosti, nedovoljnog vrednovanja i sebe i javlja se iz straha da bi neko mogao da uzme nešto što vi mislite da je vaše. Ona je normalna pojava na početku veza i ljubavi, ali ako se pretvori u nešto što liči na patologiju, kao slučaj sa zabranom čitanja knjiga, vreme je da dobro razmislite da izađete iz tog odnosa - savetuje profesor.

Marić podseća da bi odnos trebalo da bude zasnovan na međusobnom poverenju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]

Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati