Ljubav

Direktno.rs

13. 01. 2022. 21:35 0

Šta je ljubav, a koji odnosi to ipak nisu?

Mnogo je međuljudskih odnosa koje liče na ljubav, ali nisu ljubav. Veliki je broj dugotrajnih veza u kojima nema stvarne naklonosti, već niz ograničenja ili problema koji je podržavaju.

Prava ljubav hrani međusobni rast. Podrazumeva velikodušnost i slobodu.

"Ne postoji maska koja dugo može sakriti ljubav tamo gde jeste, niti se pretvarati tamo gde nije", citat je francuskog pisca Fransoa de la Rošfuka.

Ponekad se istinska naklonost meša sa drugim odnosima koji liče na ljubav, ali nisu. I ti odnosi obično uključuju intenzivna osećanja. Doživljavaju se iz dubine duše, ali često isključuju istinsko poštovanje druge osobe.

Oni proizlaze iz sebičnih želja ili potreba i održavaju se radi dobrobiti koje proizvode. Evo nekoliko primera.

Odnosi koje liče na ljubav, ali nisu:

Prekomerna zaštita

Prekomerna zaštita je jedna od onih stvarnosti koje izgledaju kao ljubav, ali nisu, iako ovaj stav započinje sa tim osećanjem. To je ponašanje koje se uglavnom dešava između roditelja i dece. Međutim, to je često i u parovima, između prijatelja i u hijerarhijskim vezama različitih vrsta.

Prekomerna zaštićenost predstavlja prekomerni napor da se izbegnu problemi ili patnja drugoj osobi, koja se obično smatra ranjivom ili bespomoćnom. Kad volimo nekoga, očigledno je da toj osobi želimo samo najbolje.

Međutim, preterano zabrinuti pojedinac može da vidi opasnosti tamo gde ih nema ili ih povećati ako postoje. U tom smislu, prezaštitnički ljudi jednostavno zanemaruju činjenicu da su i loša iskustva izvor učenja.

Ako kažemo da je to jedna od stvarnosti koja izgleda kao ljubav a da nije, to je zato što ono što u njoj prevladava nije naklonost, već teskoba. Prekomerni zaštitnici na sopstveni strah plasiraju drugog. Takođe voljenu osobu obično ne sprečavaju da pati, ve​ć upravo suprotno: na kraju ih uznemire i sprečavaju da rastu.

Kontrola nad voljenom osobom

Prekomerna želja za kontrolom druge osobe podseća na hiperprotektivnost, ali to nije ista stvar. U ovom slučaju to je ograničenje koje karakteriše demotivacija drugog. Na kraju, traži se da "voljena" osoba nauči da nema veru u sebe i da smo joj potrebni. Nekako pokušava da stvori zavisnost.

Ovi stavovi se predstavljaju kao izrazi ljubavi. Međutim, ova odredba nije besplatna, plaća se uz ograničenje autonomije i slobode.

Zavisnost i ljubav

Kontrola je glava, a zavisnost je najčešći krst ovih stvarnosti koje izgledaju kao ljubav, a da to nikada nisu. U ovom slučaju dolazi do neobičnog ograničenja: u njemu čovek postavlja sve svoje potrebe i frustracije na drugog. Neka vrsta surogat oca ili majke koja je uvek na raspolaganju da udovolji partnerovim željama.

Svi ovi oblici "pseudo ljubavi" su štetni: skrivaju situacije koje treba rešiti. To su stvarnosti koje liče na ljubav, ali u stvarnosti imaju više veze sa nekom vrstom neuroze. Gotovo nikad se dobro ne završavaju.

Oni uzrokuju bol i sprečavaju jedni druge da rastu. Nažalost, oni obično stvaraju vrlo čvrste veze, što često na kraju nanese štetu ljudima koji su u njih uključeni.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]

Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati