Ljubav

Direktno.rs [ Izvor: Žena.hr ]

24. 05. 2020. 22:08 0

Orgazam osim užitka, donosi i čitav niz drugih prednosti

Iako s orgazmom najčešće povezujemo osećaj užitka, on zapravo ima i čitav niz zdravstvenih beneficija. Orgazam je zapravo kontrakcija mišića i dovodi nas do seksualnog zadovoljstva, ali i pozitivno utiče na psihičko i fizičko zdravlje.

Naučno je dokazano da nam orgazam pomaže da bolje spavamo, a može i pozitivno da utiče na naš imunološki sistem. Kako objašnjavaju seksualni terapeuti, tokom doživljavanja orgazma naš mozak oslobađa neurotransmitere i neuropeptide, stvari koje doprinose celokupnom fizičkom i emocionalnom blagostanju.

Bolje raspoloženje, bolji san i jači imunitet samo su neke od prednosti koje orgazam donosi i koje bi trebalo da iskoristimo, naročito u ovim stresnim vremenima.

Ovo su još neki benefiti koje nam donosi orgazam: 

Lepša koža

Kod orgazma se oslobađa hormon oksitocin, a smanjuje se nivo kortizola odnosno hormona stresa. Takve hemijske reakcije pozitivno utiču na naše raspoloženje i smiruju upalne procese u telu koji mogu da izazovu pojavu akni. Osim toga, kod orgazma se povećava dotok krvi i kiseonika u lice, pa koža deluje blistavije i zdravije.

Bolje samopouzdanje

Doživljavanje orgazma može vam pomoći da imate bolju sliku o sebi i o svom telu. Stručnjaci kažu da kod doživljavanja zadovoljstva zapravo stvaramo bolju sliku o sebi i svom izgledu. Ženama to omogućava da se bolje osećaju u sopstvenoj koži i da generalno budu zadovoljnije same sobom, te da više uživaju u seksualnom životu.Poboljšava san

Bolji i kvalitetniji san zapravo je jedna od najvećih zdravstvenih beneficija orgazma, a sigurno ste i sami primetili da uvek nakon seksa lepše spavate. Za to postoji naučno objašnjenje: nakon seksa oslobađa se hormon prolaktin koji nam pomaže da se opustimo, te oksitocin i vazopresin koji nam pomažu da snažnije utonemo u san.

Zdravija kosa

Osim na izgled kože, orgazam može pozitivno da utiče i na zdravlje vaše kose. Poboljšava cirkulaciju pa samim tim i prokrvljenost vlasišta, a rezultat toga je jača, sjajnija i zdravija kosa.

Mladolikost

Budući da orgazmi pomažu u snižavanju krvnog pritiska, na taj način usporavaju proces starenja. Kod doživljavanja orgazma povećava se i nivo estrogena, povećavajući kolagen, a to pomaže u održavanju mladolikosti kože. Osim toga, kvalitetniji san usporava pojavu bora i sitnih linija.

Bolji odnosi s partnerom

Činjenica je i da kod seksualnih odnosa jačamo i produbljujemo intimnost s partnerom, no istovremeno doživljavanje seksualnog vrhunca dodatno jača vezu, tvrde seksolozi. Redovan i kvalitetan seksualni život jedan je od najboljih načina za održavanje stabilnog odnosa.

Oslobađa od bola

Seksualna stimulacija i orgazam otpuštaju prirodne lekove protiv bolova u našem telu. Osim što ćemo se bolje osećati, oslobađanje oksitocina može da pomogne u ublažavanju glavobolje, menstrualnih grčeva pa čak i artritisa.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]

Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati