Kuhinjica

Direktno.rs

04. 12. 2021. 09:00 0

Majonez je nastao slučajno: Recept za najbolji domaći

Majonez je naziv za hladni umak i namaz napravljen od žumanaca i ulja koji se koristi kao dodatak hrani. Majonez je nastao 1756. godine kada je počelo da se upotrebljava u francuskoj kuhinji, a dobio je ime po francuskom vojskovođi Mahonu, koji je za Francusku osvojio grad i luku Minorku.

Njegov kuvar, čuveni francuski šef Marie-Antoine Carême nije imao drva da naloži vatru i napravi mu topli sos pa je morao nešto da izmisli. Slučajno mu je upalo jedno žumance u ulje i on je nehotice počeo da ga muti i tako je dobio finu gustu masu, kojom je prelio meso.

Kada je vojskovođa isprobao taj umak bio je oduševljen pa ga je odmah po povratku u Pariz pokazao na dvoru Luja XV i dao mu ime majonez po gradu u kome je prvi put slučajno napravljen. Naravno, nakon toga ovaj umak je nadograđivan i sve više poboljšavan.

Iz Francuske je majonez krenuo u osvajanje Evrope i Amerike, pritom se u početku proizvodila samo u domaćinstvima i ugostiteljstvu, a početkom 20. veka kreće industrijska proizvodnja.

Iako se majonez najčešće kupuje te je danas dostupan u bezbroj varijanti, mnogi ga pripremaju i u kućnoj radinosti. Može da sadrži i 85 posto masnoća, dok kupovna sadrži od 70 do 80 posto.

Može se pripremati ručno, u avanu, ručnom mutilicom ili viljuškom, ali i uz pomoć električnog miksera ili blendera. Žumancima se polako dodaje ulje dok se žustro muti, kako bi se raspršilo. Ulje i voda iz žumanaca čine bazu emulzije, a lecitin i belančevine iz žumanaca je stabilizuju. Može se dodati i senf koji je dodatno stabilizuje i ukus čini oštrijim.

Najvažniji korak je pravilno dodavanje ulja kako se žumance ne bi razdvojio i kako bi postigli kremastu teksturu majoneza. Izuzetno je važno da koristite kvalitetno ulje.

Sastojci:

2 žumanca, 1 kašičica Dijon senfa, prstohvat soli, 500 ml ulja uljane repice (ako nemate može i suncokretovo), 1 kašičica vinskog sirćeta ili svežeg soka limuna.

Priprema:

U blender stavite žumanca, dodajte im senf i sol. Koristite jaja proverenog uzgoja. Dobro ih izblendujte kako bi se smesa povezala. Sledeći korak je najvažniji. Smesi žumanaca i senfa dodajte postepeno ulje. U početku neka mlaz bude nalik kapima. Ovo radimo kako bismo izbegli odvajanje žumanaca od ulja.

Kada ste dodali polovinu ulja, a smesa je postala kompaktna, slobodno dodajte preostalo ulje u bržem mlazu.

Sve dobro izblendujte dok se ne poveže i postane kremasto. Na kraju dodajte kašičicu vinskog sirćeta ili limunovog soka i umešajte je u majonez. Pripremljeni majonez sipajte u teglu i odložite u frižider.

Majonez možete praviti i ručno. Biće vam potrebna ručna mutilica i ovalna posuda. Postupak je isti kao i kod blendera.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati