Kuhinjica

[ Izvor: Direktno.rs ]

27. 10. 2021. 06:11 0

Recept za slavski kolač: Bez muke i za početnike

Počinje vreme slava, a jedno od glavnih obeležja trpeze je ukusan i na oko lep slavski kolač.

Tradicija pravljenja slavskog kolača predstavlja za mnoge kuće pravu malu svetkovinu. Ako je slava mrsna, domaćice prave kolač sa jajima, a za posnu imaju posebne prepise.

Recept koji je pred vama je univerzalan i može se koristiti bez obzira da li je slava mrsna ili posna.

Sastojci

Testo za kolač:

400 ml tople vode (obična i osveštana)
100 ml ulja
1 i po kašičica soli
4 kašičice šećera
2 kesice suvog kvasca
750 gr brašna

Testo za ukrase:

100 gr brašna
15 gr soli
20gr gustina
70 ml vode

Premaz/lepak:

25 gr brašna
60 ml vode

Priprema:

Pripremite kalup veličine 22 cm, najbolje sa obručem koji možete da skidate. Dno i obruč obložite papirom za pečenje, pa margarinom premažite papir.

Za premaz kojim ćete lepiti ukrase sjedinite brašno i vodu.

Testo za ukrase napravite tako što ćete sjediniti brašno, gustin i so, a onda postepeno dodavati vodu i umesiti testo. Ostavite 30 minuta da testo “odmori” pre nego što krenete da pravite ukrase.

Priprema kolača:

U brašno dodajte suvi kvasac, pa promešajte. Posebno sjedinite toplu vodu i ulje, dodajte brašno, so i šećer i zamesite testo. Pokrijte i ostavite na toplom pola sata.

Od nadošlog testa odvojte jednu trećinu. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvucite testo, a onda ga isecite na dva dela po dužini. Svaki deo posebno urolajte ili uvijte tako da napravite pletenicu.

Stavite pletenicu u kalup, oko obruča. Ostatak testa podelite na pet jednakih delova. Od svakog dela napravite jufku. Četiri jufke stavite unakrst u kalup, a poslednju, petu jufku, u sredinu. Pokrijte krpom i ostavite na toplom 30-45 minuta.

Pred pečenje, premažite premazom od brašna i vode.

Pecite na 180 °C oko 50 minuta.

Izvadite kolač iz rerne, skinite obruč i složite pripremljene ukrase koje bi prethodno trebalo da premažete premazom sa donje strane. Vratite u rernu na još 15 minuta da se ukrasi osuše.

Kada se kolač ohladi, možete ga premazati uljem za sjaj.

Prijatno!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati