Kuhinjica
25. 10. 2021. 09:00 2
Volite kestenje? Saveti za pripremu i brzo čišćenje
Najbolji su veći plodovi koji imaju sjajnu koru, suvi su i teški. Ukoliko na kori vidite rupice, takve kestene ne kupujte. Kestene možete pripremiti na više načina, zavisno od toga kako ih najradije jedete - pečene ili kuvane.
Ispecite ih na roštilju
Ovako pripremljeni kesteni su najukusniji. Razrežite ih kao da ih pripremate u šporetu, pa ih poslažite na aluminijumsku foliju na kojoj ste najpre napravili rupice. To stavite na rešetku roštilja i pecite dok se ne rastvore i dobiju lepu boju.
Priprema u tiganju
Bilo bi to dobro raditi u tiganju s rupicama, ali ako ga nemate, poslužiće i klasičan. Najpre im zarežite koru u krst, a nakon stavljanja u tiganj ih pokrijte i povremeno protresite. Kora će se rastvoriti, a kesteni će dobiti boju.
Odlični su i u šporetu
Kod pripreme u šporetu kestene prerežite, potom ih poklopite vodom. Šporet neka bude zagrejan na najjače, a bilo bi savršeno da imate pleh s rupicama. Gotovi su, zavisno od veličine, za otprilike 10 do 20 minuta.
Možete ih i skuvati klasično
Plodove stavite u hladnu, malo posoljenu vodu. Sitniji kesteni se kuvaju oko pola sata, a krupniji, maroni, do sat vremena.
Ili u mikrotalasnoj
Kestene morate razrezati, staviti u posudu s vodom, prekriti papirnatim ubrusom i staviti u mikrotalasnu na oko dva minuta, zavisno od toga koliko su veliki. Ako nakon dva minuta nisu gotovi, produžite kuvanje na još minut pa proverite.
Trik za lakše guljenje
Želite li da se kestenje nakon pečenja lakše i brže guli, stavite ga dok je još vruće u vlažnu krpu i ostavite da stoji nekoliko minuta. Ukoliko vam sirovo kestenje treba za pripremu nekog jela, a želite se rešiti kore, tada je najbolji način za to mikrotalasna.
Plodovi se prerežu kao kod pečenja u šporetu, isperu se vodom da bi dobili dodatnu vlagu i stave se u mikrotalasnu na jedan minut.
Komentari 2
ostavi komentar