Kuhinjica

16. 03. 2024. 07:00 0

Domaća sarma iz rerne: Brža i neodoljiva

Nema domaćice koja nije pravila ili bar pokušala da napravi sarmu, tradicionalno jelo, koje je čest izbor na domaćim trpezama tokom jesenjih i zimskih meseci.  

Ukus sarme je neodoljiv, ali mnogi smatraju da je dugo krčkanje na šporetu komplikovaniji deo spremanja, pa vam zato donosimo recept za ovaj specijalitet iz rerne koji će ubrzati, ali i olakšati pripremu.

Sastojci:

- glavica kiselog kupusa

- 650 gr mešanog mlevenog mesa

- šoljica pirinča

- dve glavice crnog luka

- pet čenova belog luka

- četiri komada suvog mesa (oko 300 grama)

- dva jaja

- biber, suvi začini, so

- 500 ml vode

- ravna kašika mlevene crvene paprike

- četiri kašike pasiranog paradajza

- dve kašike brašna

- ulje za prženje luka i za zapršku

Priprema:

Crni luk iseckajte na kockice, a beli luk na sitno. Listove od kiselog kupusa očistite nožem od tvrdih žila.

Uključite rernu na 200 stepeni da se dobro zagreje dok vi završite pripremu sarme. Crni luk propržite na ulju. U dublju posudu stavite sveže mleveno meso, prženi luk, dodajte beli luk, pirinač, so, jaja, biber i suvi začin. Sve dobro pomešajte, pa po kašiku smese stavite na svaki list kupusa i zavijte sarmu.
Odvojite nekoliko listova kupusa koje ćete staviti na dno posude u kojoj ćete peći sarmu, a poželjno je da ona bude zemljana ili vatrostalna.

Poređajte sarme u posudu za pečenje, između stavite komade suvog mesa na nekoliko mesta, zalijte vodom, dodajte lovorov list, poklopite posudu i stavite u dobro zagrejanu rernu, pa pecite dva sata na 200 stepeni.

Na ulju propržite dve kašike brašna, kad zamiriše dodajte mlevenu papriku, promešajte i dodajte pasirani paradajz. Dodajte dve šolje vode i prokuvajte par minuta.

Zatim prelijte sarme, kašikom ih malo raširite da tečnost uđe između njih i vratite bez poklopca u rernu, smanjite temperaturu na 180 stepeni i ostavite da se sarma zapeče još 20 do 30 minuta.

Prijatno!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati