Kuhinjica

Direktno.rs

02. 07. 2021. 11:13 0

Volimo ih sveže: Namirnice koje su zdravije kuvane

Postoje namirnice koje je bolje jesti sveže, ali isto tako ima i onih koje su mnogo zdravije kada ih skuvate.

Paradajz

Paradajz u sebi sadrži hemijsku komponentu koja se zove likopen, koja se smatra antioksidansom. Kuvanje paradajza s maslinovim uljem 15-30 minuta povećava sadržaj likopena, a zbog toga nutricionisti preporučuju da od paradajza pripremite sos za testeninu ribu ili piletinu.

Šargarepa

Kuvanje šargarepe zvuči pomalo nepotrebno budući da je ovo povrće odlično i sirovo, međutim kuvanje u vrućoj vodi otpušta antioksidanse zahvaljujući kojima se sačuva više karotenoida i vitamina C. Karotenoid pomaže u zaštiti tela od slobodnih radikala, koji je odličan za vaše zdravlje. Šargarepu možete i ispeći, ali i preliti sa malo meda i javorovog sirupa.

Kupus

Kupus je bogat hranjivim vrednostima kako god ga konzumiramo, ali kuvanje kupusa povećava sadržaj gvožđa. Iako kupus sadrži istu količinu kalcijuma sirov i kuvan, kako biste povećali količinu kalcijuma koje vaše telo stvarno apsorbuje, možete da ga koristite s ostalim namirnicama koje su bogate kalcijumom. Na primer, možete napraviti picu s rikota sirom i prekriti je sa malo kupusa.Breskve

Breskve tokom procesa konzervacije se kuvaju, što u potpunosti izvlači njihove hranjive vrednosti. U konzerviranoj varijanti vitamin C se sačuva i do 2 godine dok u frižideru ili na kuhinjskom šanku vremenom gubi svoju snagu. Takođe, breskve iz konzerve sadrže i do 10 puta više folne kiseline, čiji nedostatak u organizmu može dovesti do anemije.

Spanać

Sirov spanać sadrži veće količine folne kiseline, vitamina C, B2 i B3 i kalijuma od kuvanog spanaća. Međutim, kada se skuva, sadrži veće količine vitamina A, E i B1, proteina, vlakana, cinka, kalcijiuma i gvožđa.

Pečurke

Kuvanjem pečurki oslobađa se njihov puni hranjivi potencijal – pojačavaju se antioksidansi i dvostruko se povećava količina hranjivih stvari kao što su vlakna, vitamin D, vitamin C, kalijum, gvožđe i folna kiselina.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Brze pruge Srbije

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati