Kuhinjica

Direktno.rs

02. 05. 2021. 07:58 0

Trpeza za Uskrs: Predjelo, glavno jelo i desert za pamćenje

Stilov predlog za predjelo, glavno jelo i desert.

Danas je najveći i najradosniji hriščanski praznik kod pravoslavaca, a jedno od glavnih pitanja jeste i šta će se naći na prazničnoj trpezi.

Ovo je samo jedan predlog šta sve možete da servirate za predjelo, glavno jelo i desert, ali i neizostavni deo vaskršnje trpeze - pogača!

Predjelo je možda najteže izabrati - treba da bude savršenog ukusa, ali dovoljno lagano da "ostane mesta" za glavno jelo i desert. Zato vam preporučujemo belu čorbu sa knedlama od sira!

Ona će lepo okrepiti telo posle sedmonedeljnog posta.Sastojci:

150 g sira,

500 ml mleka,

200 g seckane šargarepe,

2 seckana krompira,

200 ml kisele pavlake,

500 ml vode,

3 kašike brašna,

1 jaje,

1 kašika mešavine začina,

1 kašičica mirođije,

ulje,

so,

mleveni crni biber.

Priprema:

Ispržiti brašno u tiganju sa zagrejanim uljem. Dodati vodu, mleko, mešavinu začina i mešati žicom za mućenje. Izdrobiti sir viljuškom i dodati jedno jaje i tri kašike brašna.

Pomoću dve kašike uzimati od smese sa sirom, jajima i brašnom i formirati knedle. Knedle dodavati u šerpu sa zagrejanim mlekom i vodom. Čorbu potom začiniti mirođijom i promešati.

Posebno skuvati krompir i šargarepu isečene na kockice.

Kada knedle isplivaju na površinu, šerpu sa čorbom skloniti sa šporeta i dodati krompir i šargarepu, pa sve promešati. U činiju za serviranje staviti kiselu pavlaku, a potom sipati čorbu. 

Praznici su sjajno vreme za isprobavanje novih recepata! Za glavno jelo vam predlažemo sočnu šunku u mekanom, domaćem hlebu!Sastojci:

1-2,5 kg dimljene šunke (ili suvog vrata, buta...)

600 g - 1 kg brašna,

kocka svežeg kvasca,

2-3 kašičice soli,

2-3 kašike ulja,

2-5 dl mlake vode.

Priprema:

Izmrvite kockicu kvasca, dodajte nekoliko kašika brašna, nekoliko kašika mlake vode, pokrijte čistom krpom i ostavite da se diže 15-ak minuta. U veću vanglu sipajte više od pola kilograma glatkog brašna. Napravite udubljenje, pa u njega izlijte nadošli kvasac. Dodajte dve-tri kašičice soli sa strane, jednu-dve kašike ulja, malo mlake vode i varjačom izmešajte testo.

Postepeno dodajte preostalu količinu brašna i onoliko vode koliko je potrebno da dobijete ne previše mekano, ali ni previše tvrdo testo.

Varjačom dobro umesite testo, dobro ga izlupajte, sve dok ne počne da se odvaja od zidova posude. Kad postane glatko, već prilično elastično, zatvorite posudu poklopcem ili pokrijte čistom krpom i ostavite na sobnoj temperaturi da se testo udvostruči. Za to vreme dobro operite šunku i osušite je papirnim ubrusom.

Pre nego što šunku umotate u testo, dobro je ohladite. Možete da je skuvate i dan ranije, pa sutradan umesiti testo i pečete. Pripremite tepsiju za pečenje i obložite je aluminijumskom folijom. Premažite foliju uljem.

Nakon što se udvostručilo, testo premesite i prebacite na premazanu foliju.

Rastanjite po celoj dužini i širini tepsije, pa preko stavite šunku. Umotajte je u testo sa svih strana i dobro pritisnite uz šunku, jer meso ne sme da se vidi, pa sve obmotajte folijom. Nju takođe premažite uljem kako se ne bi zalepila za testo. Obmotajte je tako da kasnije tokom pečenja možete da je otvorite na vrha u i vidite da li je jelo gotovo.

Zagrejte rernu na 200 stepeni i pecite šunku onoliko sati koliko je teška. Onu od jednoga kilograma jedan sat, od dva kilograma dva sata... Folija će sprečiti da se testo prebrzo zapeče i zagori.

Poslednjih 20-30 minuta, sklonite foliju s vrha hleba kako bi poprimio lepu zlatno-smeđu boju i hrskavu koricu. Kad je šunka u hlebu pečena, izvadite je iz rerne i ostavite da se šunka ohladi u testu. Najbolje ju je pripremiti veče pre posluživanja. Hleb će omekšati, šunka će se lepo ohladiti i moći će da se seče tanko, a hleb će iznutra biti još sočniji od sokova koje je šunka pustila. Pečenu i ohlađenu šunku secite na kriške s hlebom u kojem se pekla.

Za desert predlažemo tortu od bele čokolade nestvarnog ukusa!Sastojci:

Za koru:

15 belanaca,
375 g šećera,
375 g mlevenih lešnika (mogu orasi ili bademi)

Za fil:

15 žumanaca,
15 kašika šećera,
375 gr putera,
150 gr bele čokolade

Priprema:

Žumanca skuvati sa sa šećerom na pari, fino i gusto. To znači da kada varjačom koja je oslonjena na dno posude povučete za njom ostane trag koji se polako zatvara. Skuvana žumanca ostaviti da se hlade.

Rernu zagrejati na 200 stepeni. Pleh 26 x 31 premazati uljem, preko staviti papir za pečenje pa i njega lagano premazati uljem. Praviti tri kore, svaku od po 5 belanaca, 125 g šećera i 125 g lešnika.

Belanca umutiti sa prstohvatom soli da postanu penasta, pa dodati šećer i mutiti dok se ne dobije sjajan, gladak i čvrst šaum. Umešati kašikom lešnike lagano, pokretima odozgo na nagore. Pripremljenu smesu izručiti u pripremljen pleh i poravnati. Peći 15-tak do 20 minuta. Kora je pečena kada se odvaja od ivica pleha.

Pečenu koru izvrnuti na papir za pečenje postavljen ili na poslužavnik ili na dasku, skinuti onaj papir na kojem se pekla.

Za sledeću koru isti papir ponovo premazati sa malo ulja i vratiti u pleh. Dok se prva kora peče pripremiti smesu za drugu, pa sve isto ponoviti i za treću koru. Za pečenje treće kore okrenite isti papir i opet premažite sa malo ulja.

Kada se žumanca lepo ohlade, umutiti puter pa spojiti sa njima, a čokoladu posebno otopiti na pari bez ikakvih dodataka pa sve sjediniti.

Premazivati kore redom i na kraju celu tortu istim filom, ukrasiti po želji.

Ne dozvolite da se na vašoj trpezi ne nađe i uskršnja pogača!Sastojci:

1,5 kg brašna
30 g pivskog kvasca
4 žumanceta
4 kašike šećera
parče putera
kora limuna
žumance
so
malo mleka

Priprema:

Ako je kvasac pivski, onda ga prvo zamesite: izdrobite ga u manjem sudu, nalijte mlakim mlekom ili vodom i razbijte grudvice, pa dodajte so i brašno tako da napravite retko testo. Sud sa kvascem stavite na toplo mesto (instant kvasac se direktno upotrebljava - na svakih ½ kg brašna ide kesica kvasca).

Dok kvasac kisne, prosejte brašno u sud za mešenje i stavite da se dobro zagreje pored šporeta.

U drugi sud stavite žumanca, šećer, parče putera i uskisli kvasac, pa sve izmešajte. Narendajte koru limuna, dodajte po malo brašna i mesite uz dolivanje mlakog mleka dok ne zamesite testo kao za svaku pitu. Kad testo počne da se odvaja od suda i po njemu počnu da iskaču klobuci, znači da je dovoljno mešeno.

Da bi testo bilo još bolje, tokom mešenja dodajte po malo rastopljenog putera(rastopite 100 g) i pritom kvasite ruke, pa nastavljate mešenje. Ako ovako mesite testo, pogača će biti mnogo vlažnija i ukusnija. Pokrijte krpom i ostavite na toplom mestu pored šporeta da naraste. Gotovo je kad napuni sud, to jest kada se udvostruči. Izručite na dasku, ukrasite po želji i ispecite!

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati