Kuhinjica
22. 03. 2021. 06:00 1
Mađarske mekike: LANGOŠ po originalnom receptu
U Vojvodini ih zovu "mađarske mekike" a kako se kulinarstvo proširuje i nadograđuje u osnovni recept se može dodati i jogurt, pasirani krompir, pavlaka, sir…
Sastojci:
Oko 1 kg brašna
40 g svežeg kvasca
3 kašike ulja
700 ml mlake vode
2 kašičice šećera
1,5 kašičica soli
Ulje za prženje
Za premaz:
2 čena belog luka
3 kašike ulja
Još:
400 g kisele pavlake
400 g narendanog kačkavalja (bilo koji)
SoPriprema:
U posudu sipajte mlaku vodu, šećer, ulje, kvasac i izmešajte. Postepeno dodajte brašno i so. Zamesite meko testo, poklopite i ostavite na toplom da fino naraste. Nadošlo testo premesite i pravite manje loptice. Prekrijte ih da još malo odstoje, tek toliko dok čekamo da se ulje zagreje.
Svaku lopticu rukama razvucite i spuštajte u vruće ulje. Pržite sa obe strane dok fino ne porumene, pa stavljajte na ubrus da se ocede od viška masnoće. I tako do kraja, dok ne ispržite sve langošice.
Beli luk sitno izrendajte ili iseckajte i pomešajte sa uljem i premažite langošice dok su još vruće. Potom bogato namažite kiselu pavlaku, posolite i pospite sirom.
Komentari 1
ostavi komentar