Kuhinjica
26. 02. 2021. 06:00 0
Moskva šnit: Omiljena beogradska torta
Osmislila ju je Ana Džepina, prva šefica nove hotelske poslastičarnice, 1974. godine
Postoji jedna torta koji nosi ime po glavnom gradu Rusije, a nastala je u srcu Beograda. Recept za tortu Moskva šnit je originalni beogradski, nastao kao specijalitet hotela "Moskva" 1974. godine. Recept je sastavila Anica Džepina, prva šefica nove poslastičarnice koja se iste te godine otvorena u sklopu ovog čuvenog beogradskog hotela na Terazijama.
Hotel je recept zaštitio, a iako je originalni recept tajna, u jednom intervjuu Anica Džepina je ipak otkrila neke detalje zbog kojih je Moskva šnit jedna od najpopularnijih poslastica ove poslastičarnice:
- Ananas i višnje treba gusto skuvati i ocediti, što je tajna koja voću produžava rok trajanja, pa torta može duže da stoji, a da se ne pokvari.
- Kora se pravi od mlevenih oraha u koje se dodaje po jedna kašika brašna i pti-ber keksa koji sadrži dovoljno masnoće za poželjnu teksturu i ukus. U smesu za kore dodaje se i badem, da bi masa bila bela.
- Fil se pravi od dva krema koji se posebno kuvaju i potom spajaju u žuti puter krem koji daje penastu strukturu.
- Torta se dekoriše svežim šlagom neposredno pre serviranja, a povrh šlaga je poželjno, kao ukras, naređati i nekoliko listića badema.
- Moskva šnit se najbolje seče kada je poluzamrznuta, a služi se hladna.
Iako nemamo original, možete pokušati sa ovim receptom jer ukus je neponovljiv.
Sastojci:
Potrebno za četiri kore:
16 belanaca
16 kašika šećera
24 kašike mlevenih oraha
4 kašike mlevenih lešnika
4 kašike brašna
Za fil:
16 žumanca
12 kašika šećera
1 puding od vanile
500 ml mleka
1 kašika gustina
250 gr maslaca
I još treba:
500 ml slatke pavlake
500 gr višanja
1 manja konzerva ananasa
150 gr pečenih, seckanih lešnika
Način pripreme:
Kora: Umutiti četiri belanca, zatim postepenim dodavanjem četiri kašike šećera izmiksati u gušći šam. Dodati jednu kašiku brašna, šest kašika mlevenih orahe i jednu kašiku mlevenih lešnika. Lagano promešati varjačom.
Sipati u pleh veličine i peći 13 minuta na 200 °C ili zavisno od vaše rerne. Ponovite postupak i za preostale tri kore.
Fil: Žumanca i šećer dobro umutiti, zatim dodati gustin i puding koji su razmućeni sa 150 mililitara mleka i sve lepo sjediniti. Ostatak mleka staviti da prokuva i dodati umućenu smesu. Na tihoj vatri kuvati uz neprestano mešanje varjačom. Fil ohladiti, a onda mu dodati umućeni maslac.
Pred filovanja torte umutiti slatku pavlaku. Na tacnu staviti prvu koru, zatim fil, višnje, seckane lešnike i umućenu slatku pavlaku.
Zatim drugu koru, fil, ananas isečen na kockice, lešnik i slatku pavlaku.
Treća kora, fil, višnje, ananas, lešnik i slatka pavlaka.
Na kraju ide četvrta kora i ukrašavanje po želji. U ovom slučaju je išao buter krem i ukrašavanje fondanom.
Komentari 0
ostavi komentar