Kuhinjica

Direktno.rs

23. 01. 2021. 10:31 1

Koji su prirodni neprijatelji maslinovog ulja? Čuvajte ga ispravno

Bilo da je gorko ili slatko, zeleno ili žuto, voćnih aroma ili onih oporih, maslinovo ulje nudi dodatni ukus svakom jelu i cenjeno je širom sveta. Nije važno da li ga čuvate u posebnoj staklenoj posudi ili u kupovnoj boci, način na koji čuvate maslinovo ulje je jako važan za očuvanje njegovog kvaliteta.

- Prirodni neprijatelji maslinovog ulja su svetlost, vrućina i vazduh - navodi Aishwarya Iyer, proizvođač maslinovog ulja iz Kalifornije.

To znači da ga je potrebno čuvati na tamnom mestu, poput ostave ili kuhinjskog ormara, a važno je i da je dobro zatvoreno kako u bocu ne bi ušao vazduh. Ali, kako možete znati da je maslinovo ulje još uvek dobro za korišćenje? Evo nekoliko saveta koji bi vam mogli pomoći.

Šta je potrebno uraditi kad otvorite bocu?

Pre nego prelijete salatu uljem ili ga sipate u tiganj treba da proverite je li se pokvarilo. Probajte ga - sveže maslinovo ulje bi trebalo da imati ukus koji podseća na trave i bilje. Oštar i pun ukus će otkriti da su masline brane rano, što će rezultirati i tamno zelenom bojom. Kada probate kvalitetno ulje, ono što se javlja je pikantnost, blaga gorčina, ukus i miris ploda masline. Ako se pokvarilo, ništa od pomenutog nećete osetiti.

Zašto je važno vreme berbe?

Maslinovo ulje će 18 meseci od dana berbe biti dobro za upotrebu, pa je i iz tog razloga važno znati datum berbe.

Masline se beru jednom u godini, obično u razdoblju između oktobra i decembra. Novo ulje će biti spremno na zimu, pa će tako boca punjena u novembru 2020. na primer, biti dobra za konzumaciju otprilike do jula 2022. Kada kupujete maslinovo ulje pogledajte datum punjenja kako biste znali koliko ga dugo smete koristiti. Najbolje ga je koristiti 3- 5 meseci nakon kupovine kada je u najboljem stanju.

Kako prepoznati da maslinovo ulje više nije dobro za upotrebu?

Boja i aroma nisu najbolji indikatori koji će otkriti da se ulje pokvarilo, najbolji način je probati ga. Ako nema poznati ukus, verovatno više nije dobro za upotrebu. Verojatno se nećete razboleti ako konzumirate ulje kojem je istekao rok trajanja i njegove će dobrobiti ostati iste, ali možete zaboraviti na savršen ukus i miris koji svakom jelu daju poseban ton.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati