Kuhinjica

Direktno.rs

02. 01. 2021. 14:46 3

Ovo su 10 najpopularnijih domaćih jela

Srpsku kuhinju karakteriše veoma raznovrsna, jaka i začinjena hrana.

U njoj preovladava upotreba mesa, testa, povrća i mlečnih proizvoda.

1. SarmaDefinitivno, sarma je najpopularnije i najomiljenije srpsko jelo. Mnogi stranci koji prvi put posete Srbiju prvu hranu koju probaju je upravo sarma. I zavole je za ceo život. Zbog velike popularnosti za sarmu postoji preko 10 recepata, a svaka domaćica ima svoju “malu tajnu” kako da njena sarma bude baš najbolja!

2. ĆevapiĆevapi ili kako ih iz milošte zovemo, ćevapčići sa pravom mogu da ponesu titulu kraljeva srpskog roštilja. Svaka proslava, odlazak u restoran, izleti, roštiljanje u prirodi i druženje nezamislivi su bez ovog specijaliteta. Sa malo luka, rolovani ili punjeni, uz čašu dobrog piva, ćevapčići postaju omiljena hrana svakome ko ih samo jednom proba.

3. Karađorđeva šnicla

Karađorđevu šniclu je osmislio poznati srpski kuvar, Milan Stojanović, u želji da impresionira specijalne gošće u svom restoranu. I u tome je i uspeo. Karađorđeva šnicla postala je pravi srpski brend, kome ne mogu da odole svi pravi gurmani.

4. AjvarAjvar, namazan na parče hleba, može biti prava poslastica za doručak ili večeru, ali isto je tako nezaobilazan i kao dodatak roštilju, kupusu i mnogim drugim glavnim jelima. Pravi se od pečene paprike obrađene na poseban način, a ukus domaćeg srpskog ajvara ne može se porediti ni sa čim.

5. Komplet lepinjaOvaj specijalitet karakterističan je za zapadni deo Srbije, posebno Novu Varoš, Zlatibor i Užice. Ko je jednom imao prilike da proba komplet lepinju ili kako se ranije zvala- lepinja sa sve- mogao je da oseti kako ovo jelo budi sva čula. Neobična kombinacije ukusa ovog jela osvaja svakoga.

6. Vanilice

Prošle godine su proglašene za najbolji sitan kolač na svetu. Nema osobe kod koje vanilice ne bude asocijacije na detinjstvo i bakine metalne kutije sa ovim izuzetnim slatkišem.

7. Prebranac

Jedno od omiljenih srpskih jela je prebranac ili drugačije “gravče na tavče”. Ovo jako jednostavno jelo ima bogat ukus i nezaobilazno je na svim slavskim trpezama u vreme posta. Zbog neobičnog načina pripreme intrigira mnoge strance da ga probaju.

8. Gibanica

Gibanica je jedinstveno jelo karakteristično za Srbiju. Iako se u regionu mogu naći slične pite sa sirom, nijedna nije baš kao gibanica. Svako ko je proba za nju ima samo jedan opis – prste da poližeš!

9. Kajmak

Kajmak zapravo i nije jelo, ali se koristi na najrazličitije moguće načine kao dodatak jelu. Sa krompirom, roštiljem ili palentom, kajmak osvaja srca svakoga ko ga okusi.

10. SlatkoOvo je već tradicionalno srpsko posluženje, karakteristično za srpsko gostoprimstvo. U mnogim domaćinstvima je nezamislivo da, kada gost dođe u kuću, domaćica nema slatko i vodu da iznese ispred njega. Zbog izeztno prijatnog i okrepljujućeg ukusa nije retkost da neko pojede i po celu ili pola činije ove poslastice, kada je prvi put proba. Slatko se pravi od voća, a domaćice se prosto utrkuju u originalnosti i umešnosti pravljenja ovog posluženja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati